Пропагандисти РФ маскувалися під “журнал Європарламенту” - EUvsDisinfo

Пропагандисти РФ маскувалися під “журнал Європарламенту” - EUvsDisinfo

Укрінформ
Європейське видання EUvsDisinfo, яке викриває спроби дезінформації та інформаційних атак зовнішніх гравців на європейську аудиторію, викрило ще одне джерело російської пропаганди, замасковане під європейською назвою та навіть європейським логотипом.

Назва джерела – «EP Today» – «Європейський парламент сьогодні», хоча цей ресурс жодного відношення до Європарламенту не має, а його контент, переважно, складається з повідомлень пропагандистського каналу RT – Russia Today. Відповідна інформація оприлюднена на веб-сайті EUvsDisinfo, який видається під егідою та за сприяння Європейської служби зовнішніх дій.

“EP Today – скорочення від назви “Європарламент сьогодні”. Це самопроголошений “щомісячний журнал для Європейського парламенту». Звучить переконливо, оскільки посилається на назву однієї з головних євроінституцій і розміщує «лого» власної назви на фоні 12 зірок на блакитному фоні (офіційна емблема Євросоюзу). Дивлячись на це, ви можете скласти враження, що маєте справу з серйозним, впливовим та добре поінформованим джерелом новин щодо європейської політики… За винятком того, що видання використовує словосполучення «Європейський парламент» без жодного правового дозволу і не має жодного відношення до самого Європейського парламенту», - йдеться у повідомленні.

Більш того, на сторінці видання «Про нас» вказується, що “EP Today” створений для депутатів Європарламенту, які можуть друкувати тут статті про будь-які проблеми, які вони вважають важливими, і які хотіли б винести на обговорення колег та політиків. Таке свавільне твердження примусило Європарламент у вересні поточного року звернутися до “EP Today” з вимогою припинити недозволене використання власного імені у назві цього ресурсу. З тієї простої причини, що з жовтня 2018 року 99 відсотків контенту “EP Today” складається з повідомлень інших ресурсів, переважно – RT, при цьому 47 відсотків таких повідомлень повторюють публікації ресурсу RT.com слово в слово.

Читайте також: Кремлівські ЗМІ отримають з бюджету рекордні €1,3 мільярда: кому і скільки

З більш ніж 17 тисяч новин, оприлюднених “EP Today” з квітня 2017 року, коли цей ресурс з’явився у медіапросторі, лише 25 матеріалів стосуються реальних депутатів Європарламенту, що становить менше 0,14 відсотка від загальної кількості публікацій на цьому ресурсі, що претендує бути джерелом інформації для депутатів Європарламенту.

Інформація у реквізитах про те, що ресурс “EP Today” «діє у Брюсселі», також виявилася неправдою. У Брюсселі, насправді, зареєстрована лише поштова скринька цього видання. Водночас, жоден з «редакторів» не є присутнім у професійних та соціальних мережах, а адміністратори всіх чотирьох сторінок цього видання у Facebook чомусь діють з території Індії.

Цікаво, що до жовтня 2018 року “EP Today” використовував виключно публікації «Голосу Америки», який, як і RT, має відкритий доступ до власних повідомлень і не вимагає додаткових дозволів на їх використання в інших інформаційних ресурсах, як це робить, наприклад, BBC. І ось цей ресурс “EP Today”, який претендує бути виданням для лідерів європейських думок, у розпал цьогорічної кризи навколо Договору про ракети малої і середньої дальності «чомусь» розміщує велику передруківку з RT, яка докладно розповідає про те, як Сполучені Штати «шукають світового панування».

«Доволі дивна зміна тону та перспективи. Ресурси VOA, як і Russia Today, є відкритими для використання. Але RT йде навіть далі та «заохочує» вільне використання своїх матеріалів «з некомерційною метою». Ми бачили подібне «відмивання інформації» стосовно контенту RT в США, в Німеччині та в Білорусі. Результат (а часто – і завдання таких дій) завжди один: дезорієнтація читачів», - підбиває підсумок EUvsDisinfo.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-