Спецслужби Заходу виявили надсекретний підрозділ РФ, який

Спецслужби Заходу виявили надсекретний підрозділ РФ, який "підриває" Європу - NYT

Укрінформ
Розвідувальні служби принаймні чотирьох західних країн виявили цілком таємний підрозділ ГРУ Генштабу Росії, діяльність якого пов'язана з дестабілізацією ситуації в Європі.

Про це повідомляє The New York Times.

"Спочатку відбулася кампанія дестабілізації в Молдові, після чого було отруєння торговця зброєю в Болгарії, потім спроба перевороту в Чорногорії. Торік у Британії було вчинено замах на колишнього російського шпигуна за допомогою нервово-паралітичного реагенту", - йдеться в публікації.

Хоча в операціях чітко простежувалися сліди російських спецслужб, на Заході спочатку це сприймали як непов'язані між собою випадки.

"Зараз західні служби безпеки дійшли висновку, що ці операції, як, можливо, й багато інших, є частиною координованої тривалої кампанії з дестабілізації Європи, яку виконує елітний підрозділ російської розвідувальної системи, що спеціалізується на підривах, саботажах і вбивствах", - зауважує видання.

Читайте також: Гібридна війна: як уряд планує протидіяти російським фейкам

При цьому зазначається, що ця група під умовною назвою "частина 29155" діяла принаймні десять років, але західні спецслужби виявили її існування тільки нещодавно.

Як пише газета, цю інформацію підтверджують розвідувальні служби чотирьох західних країн. Однак вони не можуть чітко спрогнозувати, де наступного разу проявлять себе російські оперативники.

Діяльність "частини 29155" цілком вписується в "гібридну війну", яку веде Путін проти Заходу. Вона поєднує пропаганду, хакерські атаки та дезінформацію, а також відкрите військове протистояння, уточнюється в публікації.

Читайте також: Кремль намагається застосовувати в Європі та США випробувані в Україні методи — Тейлор

NYT також зазначає, що "частина 29155", "захована за бетонними стінами" в штабі 161-го Центру підготовки фахівців спецпризначення на сході Москви, входить до складу керівної структури ГРУ Генштабу Росії.

"Хоча багато інформації про діяльність ГРУ залишається загадкою, західні спецслужби почали отримувати чіткішу картину її основної архітектури. Як зазначають у спецслужбах США, за кілька місяців до президентських виборів 2016 року два кіберпідрозділи ГРУ, відомі як частини 26165 і 74455, зламали сервери Демократичного національного комітету та кампанії Гілларі Клінтон, а потім оприлюднили чутливі документи з внутрішньої комунікації", - інформує американська газета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-