Проти колишнього віцеканцлера Австрії Штрахе порушили нову справу

Проти колишнього віцеканцлера Австрії Штрахе порушили нову справу

Укрінформ
Колишній віцеканцлер та ексголова Австрійської партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе, який утратив посади після "Ібіцагейту", потрапив у новий скандал: прокуратура розслідує його можливе зловживання партійними коштами.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

За інформацією прокуратури, розслідування було розпочато 18 вересня. Окрім самого Штрахе, у справі проходять керівниця його офісу та колишній охоронець. Вони підозрюються у тому, що протягом декількох років оплачували приватні витрати Штрахе з партійної каси. Підозрюваним загрожує до 3 років позбавлення волі.

Слідчі вже опитала ексохоронця Штрахе та керівницю його офісу, проведені відповідні обшуки. Самого Штрахе поки ще не опитували.

Під час слідчих дій "було отримано багато документів, зокрема рахунків-фактур", повідомили в прокуратурі.

Читайте також: Ібіцагейт: в Австрії почали розслідування проти Штрахе

Прокуратура поки не провадить слідчих дій щодо дружини Штрахе - Філіппи - та генсекретаря Австрійської партії свободи Гаральда Вілімського, котрі також згадуються в анонімній заяві, яка лягла в основу розслідування.

У віденському осередку партії повідомили, що справді схвалили виділення Гайнцу-Крістіану Штрахе окремого рахунку для партійних витрат у розмірі 10 тис. євро на місяць. Також Штрахе щомісяця отримував 2,5 тис. євро компенсації за оренду житла - причому це тривало й після того, як він у травні залишив посаду голови партії у зв'язку з "Ібіцагейтом". Тепер постало питання щодо повернення цих 11,5 тис. євро.

Читайте також: Ібіцагейт: колишній віцеканцлер Австрії відмовився від мандата євродепутата

Сам колишній голова Австрійської партії свободи заперечує, що використовував партійні гроші на приватні витрати (одяг, відвідування ресторанів та вечірки). За його словами, у нього не було ніякої "кредитної картки партії", а лише рахунок, який використовувала у партійних цілях вся його команда. У партії тим часом заявили, що проведуть внутрішнє розслідування витрат.

Поруч із цим, окремою темою скандалу є ситуація довкола колишнього багаторічного охоронця й водія Штрахе: проти екс-бодігарда, який згодом перейшов на службу до поліції, опріч підозри у зловживанні довірою, висунуті обвинувачення у спробі шантажу. За даними ЗМІ, чоловік тривалий час збирав компромат на свого шефа, у тому числі щодо витрат партійних грошей, і саме він був інформатором осіб, які стоять за пасткою для Штрахе на Ібіці з "племінницею російського олігарха".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-