Президент Литви в ООН: Кремль не зробив нічого, щоб заслужити довіру

Президент Литви в ООН: Кремль не зробив нічого, щоб заслужити довіру

Укрінформ
У своєму першому виступі в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в четвер президент Литви Гітанас Науседа розкритикував Росію за її агресивну поведінку щодо України і Грузії.

Про це повідомляє портал Delfi.

"Росія, постійний член Ради Безпеки ООН, підживлюється слабкою реакцією міжнародної спільноти на агресію проти Грузії в 2008 році, намагається ще більше дестабілізувати сусідні країни. Військові дії Росії проти України тривають уже п'ять років", - зазначив президент Литви.

Він підкреслив, що "Росія досі не зробила нічого, щоб заслужити вашу довіру". При цьому Науседа зазначив, що Литва рішуче засуджує порушення міжнародного права, і нагадав країні-агресору, що вона має дотримуватися положень Статуту ООН, Гельсінської угоди та двосторонніх угод з Україною.

Читайте також: Латвія в ООН: Зневагу РФ до міжнародного права не можна приймати як “нову норму”

За словами президента Литви, його країна і надалі підтримуватиме незалежність Грузії та України, ніколи не визнає анексію Криму, так само як і окупацію Абхазії та Південної Осетії. "Деякі політичні лідери висувають ідею створення нового геополітичного простору від Атлантики до Владивостока, куди увійде і Росія. Ідея цікава, але хіба ми знайдемо для її реалізації спільну основу? У нас є спільні цінності? Відповідь — ні!" - сказав Науседа.

Він нагадав, що країни не повинні підтримувати союзи, в яких "одні держави стають суб'єктами історії, а інші — просто об'єктами".

Раніше Науседа заявляв, що поки триває ескалація напруженості в Україні, у нього немає морального права для зустрічі з Путіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-