ЄС випереджає план скорочення шкідливих викидів в атмосферу – Туск

ЄС випереджає план скорочення шкідливих викидів в атмосферу – Туск

Укрінформ
Європейський Союз має намір зберегти провідну світову позицію у боротьбі із кліматичними змінами, та вже перевищив очікувані темпи скорочення шкідливих викидів в атмосферу.

Про це у Нью-Йорку під час виступу на Кліматичному саміті ООН заявив чинний президент Європейської Ради Дональд Туск.

«Європейський Союз більше, ніж будь-коли, рішуче налаштований на повне і ефективне виконання Паризьких домовленостей (щодо кліматичних змін). ЄС вже перевищив цілі щодо скорочення шкідливих викидів до 2020 року, і збільшив таку мету до 2030 року. Замість передбачуваних раніше 40%, ми очікуємо скорочення викидів парникових газів на майже 45%, у порівнянні з показниками 1990 року», - наголосив Туск.

Він зауважив, що для досягнення конкретних результатів у боротьбі з кліматичними змінами потрібні масштабні перетворення та масовані інвестиції з тим, щоб зробити економіку кліматично нейтральною.

«Принаймні 25% наступного довгострокового бюджету ЄС буде призначено для дій, пов’язаних з кліматом. Ми також здійснюємо кроки, щоб залучити до цього приватний капітал. Протягом наступних кількох тижнів ЄС, у партнерстві із країнами-однодумцями по усьому світу, започаткує «Міжнародну платформу сталого фінансування», яка допоможе приватним інвесторам побачити та скористатися перевагами «зелених» інвестицій по усьому світу», - сказав президент Європейської Ради.

Читайте також: Юна екоактивістка на Кліматичному саміті ООН: Молодь починає розуміти вашу зраду

Він нагадав, що викиди парникових газів в ЄС складають лише 9% від світового обсягу. Разом з цим, ЄС залишається найбільшим у світі кліматичним «донором», і разом із країнами-членами забезпечує 40% глобального бюджетного фінансування, яке виділяється на кліматичні цілі. Ці внески збільшилися більше ніж у два рази з 2013 року і за станом на сьогодні вже перевищили показник у 20 мільярдів євро на рік, включаючи фонди, що розподіляються за допомогою Європейського Інвестиційного банку.

«Дивлячись у майбутнє, ми знаємо, що Європа має рухатися далі і діяти швидше. Обраний президент Єврокомісії (Урсула фон дер Ляєн) представить Європейську зелену угоду протягом перших ста днів в офісі. Вона також запропонувала збільшити цілі ЄС із зменшення викидів до 50% до 2030 року або навіть до 55%, відповідальним шляхом», - нагадав Туск.

Читайте також: За клімат мають відповідати країни, які "нагрівають" планету — Меркель

Він висловив переконання, що Європа виграє кліматичне змагання та перетвориться на перший у світі кліматично-нейтральний континент. Мета Євросоюзу досягти кліматичної нейтральності до 2050 року вже була підтримана переважною більшістю країн-членів, решта, на думку Президента Європейської Ради, приєднаються до цього процесу невдовзі.

Фото: Neil Hall/Pool via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-