Генсек ООН: Світ у глибокій ямі кліматичної кризи - треба перестати копати

Генсек ООН: Світ у глибокій ямі кліматичної кризи - треба перестати копати

Укрінформ
Для боротьби з кліматичною кризою доведеться змінити структуру економік та багато сфер суспільного життя, бо інакше наслідки глобального потепління будуть руйнівними.

Про це генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив на Кліматичному саміті у штаб-квартирі ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Згідно з науковими даними, якщо світ дотримуватиметься нинішньої траєкторії, нам загрожує потепління атмосфери на щонайменше 3 градуси за Цельсієм до кінця цього сторіччя. Мене вже не буде у цей час. Але мої онучки будуть. І ваші онуки також. Я відмовляюся бути співучасником руйнування їхнього єдиного дому", - заявив Гутерреш.

Читайте також: В ООН сказали, наскільки зросте температура на планеті до кінця століття

Він додав, що підвищення температури більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм призведе до значної та непоправної шкоди екосистемам, які підтримують існування людства. Водночас, генсек ООН наводить висновок науковців, що протидіяти цим катастрофічним прогнозам досі не пізно, а обмежити потепління можливо.

"Це потребуватиме фундаментальних трансформацій в усіх сферах суспільного життя: нам доведеться зміни підходи до того, як ми вирощуємо їжу, використовуємо землю, чим заправляємо наш транспорт та де знаходимо енергію для наших економік", - наголосив він.

Гутерреш закликав до нової моделі економічного розвитку, яку він назвав "справедливою глобалізацією".

"Все має ціну. Але найбільша ціна буде заплачена за бездіяльність. Найбільша ціна буде сплачена, якщо продовжити субсидувати індустрію горючих корисних копалин, будувати все більше і більше електростанцій на вугіллі, і заперечувати те, що ясно як день: ми у глибокій ямі кліматичної кризи, і щоб з неї вибратися, треба для початку перестати копати", - заявив генсек ООН.

Читайте також: Останні п'ять років стали найспекотнішими в історії людства

Як повідомляв Укрінформ, Кліматичний саміт ООН зібрав десятки лідерів та сотні активістів і ключових дійових осіб задля боротьби з кліматом. В ООН наголосили, що чекають від світових лідерів не лише промов щодо змін клімату, а конкретних зобов’язань, зокрема у межах Паризької угоди, щодо внеску у боротьбу з кліматичною кризою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-