Міністри оборони “Вишеградської четвірки” проводять зустріч у Чехії

Міністри оборони “Вишеградської четвірки” проводять зустріч у Чехії

Укрінформ
Міністри оборони країн "Вишеградської четвірки" (V4) – Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини – проводять у четвер зустріч у чеському місті Острава.

Вона відбувається у рамках щорічних Днів НАТО, повідомляють Чеські Новини.

«Міністри оборони країн Вишеграду (V4), тобто Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини, сьогодні зустрічаються в Остраві, щоб відзначити Дні НАТО. Під час триденного засідання вони зосереджуватимуться головним чином на пріоритетах, визначених Чехією як головуючою у V4 країною», - йдеться у повідомленні.

На порядку денному пошук можливостей поглиблення співробітництва в питаннях озброєння, продовження створення спільних бойових груп ЄС. Міністри також обговорять поточні ініціативи Організації Північноатлантичного договору та Європейського Союзу, заявив Марек Вала з пресслужби Міністерства оборони.

Читайте також: Польща і Словаччина виступають за зближення України з ЄС та НАТО - Дуда

Зустріч вишеградських міністрів проводиться вперше за чеського головування в групі. Її господарем виступає міністр оборони Любомир Метнар, Польщу представляє міністр національної оборони Маріуш Блащак, Угорщину – керівник Міноборони Тібор Бенке, а словацьку делегацію очолює глава військового відомства Петро Гайдош.

Країни V4 неодноразово співпрацювали у створенні спільної бойової групи (так звана EU Battlegroup), а минулої осені міністри оборони "Вишеградської четвірки" погодилися створити ще одну бойову групу з першої половини 2023 року.

Бойова група ЄС - це військова частина, що знаходиться в розпорядженні керівництва Євросоюзу. ЇЇ створення підтримали кілька європейських держав. Група, яка за ротацією міняється кожні пів року, може бути розгорнута де завгодно в межах 6000 кілометрів від Брюсселя. Цей європейський формат оборони існує з 2007 року, але ці групи ще не були розгорнуті жодного разу в реальному вимірі.

Дні НАТО - найбільший парад безпеки в Європі, в якому беруть участь не тільки військові, але й поліція та пожежні команди з Чехії та інших країн (участь підтвердили 18 країн НАТО, включаючи Чехію). В аеропорту імені Леоша Яначека в Остраві у рамках презентації беруть участь десятки одиниць техніки в повітрі та на землі, повідомляють в Міноборони ЧР. У 2018 році Дні НАТО відвідали 220 тис. людей. Організатори очікують на таку ж кількість і цього року.

Програма Днів присвячена 20-річчю з моменту приєднання Чехії до Північноатлантичного альянсу, 30-річчю Оксамитової революції, а також 70-річчю існування НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-