У Москві затримали директора фонду Навального

У Москві затримали директора фонду Навального

Фото
Укрінформ
У Росії поліція затримала директора Фонду боротьби з корупцією Навального (ФБК) Івана Жданова.

Про це повідомив у Twitter керівник юридичного відділу ФБК В'ячеслав Гімаді.

«Директор ФБК Іван Жданов затриманий біля будинку поліцією», - написав юрист.

У серпні Жданов мав відбути десять діб адміністративного арешту, під який його відправили в той час, коли він перебував під іншим арештом, проте його не затримали і не доставили до спецприймальника.

Пізніше він оголосив, що вирушить у поїздку, поки час його другого арешту продовжує відраховуватися, хоча він його не відбуває.

Наприкінці серпня на Жданова завели кримінальну справу через відмову ФБК видалити з інтернету розслідування «Він вам не Дімон» про майно прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. Справу завели за статтею про невиконання рішення суду, яке він ухвалив у 2017 році за позовом бізнесмена Алішера Усманова.

У ФБК водночас заявляли, що виконали вимогу суду, але не можуть відповідати за особистий YouTube-канал Олексія Навального.

Минулого тижня 12 вересня одночасно почалися обшуки в штабах Навального більш ніж у сорока містах Росії. Також слідчі дії проводилися вдома у активістів та їхніх родичів. Кілька людей в той же день доправили до Слідчого комітету для допитів.

4 вересня Басманний суд Москви виніс за клопотанням слідчого 94 постанови про обшуки, а ще в деяких випадках помешкання активістів обшукували за постановами місцевих слідчих про проведення обшуків у зв'язку з невідкладними обставинами.

Читайте також: По всій Росії проходять обшуки у співробітників штабів Навального

У зв'язку з цими діями Співробітники та волонтери регіональних штабів Олексія Навального подали десятки скарг на постанову Басманного суду про обшуки у них вдома у справі про нібито відмивання грошей через Фонд боротьби з корупцією.

Офіційним приводом для дій силовиків стали обвинувачення Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального у відмиванні грошей. Про кримінальну справу про відмивання грошей, порушену стосовно ФБК, Слідчий комітет оголосив на початку серпня. Спочатку повідомлялося, що в справі фігурує сума «близько мільярда рублів», проте в постановах про обшуки говорилося, що ФБК підозрюють у відмиванні 75 мільйонів рублів.

Фото: офіційний сайт Івана Жданова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-