ЗМІ назвали атаку на нафтову інфраструктуру саудитів найбільшою за останні 30 років

ЗМІ назвали атаку на нафтову інфраструктуру саудитів найбільшою за останні 30 років

Укрінформ
Напад на нафтопереробні потужності Саудівської Аравії в Абкайку та Хурайсі став найбільшим за останні майже 30 років та призупинив постачання близько 5,7 з 9,8 млн. барелів денного видобутку королівства.

Про це повідомляє Bloomberg

“Це найбільший напад на нафтову інфраструктуру Саудівської Аравії з часів удару, який Саддам Хусейн наніс по королівству ракетами Scud під час першої Війни у затоці (у серпні 1990 року - ред.). Нинішній напад, здійснений дронами, демонструє вразливість мережі видобувних регіонів, нафтопроводів та портів, які постачають 10% світового ринку нафти”, - пише Bloomberg.

Видання переконане, що тривалий вихід з ладу потужностей в Абкайку, де переробляється нафта з одразу декількох найбільших видобувних регіонів Саудівської Аравії перед тим, як постачається до експортних терміналів, неминуче призведе до “струсу” світових енергетичних ринків. 

“Влада працює над відновленням постачання та обіцяє надати більше інформації у найближчі 48 годин”, - передає видання слова міністра енергетики Саудівської Аравії Абдулазіза бін Салмана. 

Читайте також: Удари по НПЗ зменшили потужності саудівської нафтової галузі

Bloomberg також додає, що королівство збирається компенсувати нестачу нафти запасами зі своїх гігантських резервних сховищ.  За даними агентства, запаси гарантовано покривають декілька тижнів постачання. Нестача складає 5,7 з 9,8 млн барелів денного видобутку.

“У саудитів зберігаються мільйони барелів нафти у сховищах в самому королівстві, а також у трьох стратегічних точках по світу: Роттердамі у Нідерландах, японській Окінаві, Сіді Керірі у Середземному морі поблизу берегів Єгипту”, - додає видання.

Читайте також: Єменські хусити здійснили атаку на нафтові заводи Саудівської Аравії

За даними Bloomberg, міністерство енергетики США також повідомило, що готове запозичити нафту зі стратегічних паливних нафтових резервів, якщо це буде потрібно для стабілізації будь-яких коливань на світових енергетичних ринках.

Водночас, Міжнародна енергетична агенція, яка відповідає за менеджмент нафтових резервів індустріалізованих економік світу, повідомила, що слідкує за ситуацією, але загалом світ нині "добре забезпечений комерційними запасами”.

Читайте також: Ціни на нафту зростають на тлі заяв нового міністра енергетики Саудівської Аравії

Як повідомляв Укрінформ, нафтова промисловість Саудівської Аравії зазнала збитків від сьогоднішніх ударів єменських повстанців-хуситів, що паралізували близько половини нафтових потужностей королівства. 

Повстанці-хусити у суботу взяли на себе відповідальність за атаки на саудівські НПЗ, заявивши, що 10 їхніх безпілотників завдали ударів по нафтових заводах компанії Saudi Aramco в Абкайку та Хурайсі.

Саудівська Аравія змушена тимчасово скоротити експорт на 5,7 млн.бар на день, що складає близько половини добового обсягу експорту країни, яка постачає близько 10% нафти на світовому ринку. 

Читайте також: Арабська коаліція перехопила шість ракет повстанців з Ємену

Влада Саудівської Аравії повідомляє, що пожежа, яка була видна навіть з супутникових знімків, вже ліквідована, і жодних жертв серед працівників, на диво, немає. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-