ООН закликала країни до співпраці щодо розслідування трагедії MH17

ООН закликала країни до співпраці щодо розслідування трагедії MH17

Укрінформ
ООН сподівається, що всі держави-члени будуть співпрацювати з розслідуваннями трагедії збитого над Донбасом влітку 2014-го року літака Малазійських авіаліній рейсу MH17.

Про це на брифінгу в ООН розповів речник генсека Стефан Дюжаррік, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Я знаю, що нині триває ряд розслідувань щодо трагедії MH17 і ми сподіваємося на співпрацю із ними всіх держав-членів”, - відповів Дюжаррік на питання власкору Укрінформу щодо того, чи відповідає ультиматум Росії передати у рамках обміну ключового свідка (а нині вже підозрюваного) у збитті МН17 Володимира Цемаха її зобов'язанню співпрацювати зі слідством. 

Читайте також: Справа MH17: Нідерланди перекваліфікували Цемаха зі свідків на підозрюваного

Водночас на уточнювальне питання, як вимога видати Цемаха відповідає зобов’язанням Росії у рамках резолюції Радбезу ООН від 21 липня 2014 року з вимогою повного рослідування та притягнення винних у знищенні МН17 до відповідальності, речник генсека відповів, що “не буде інтерпретувати зміст резолюцій”. 

Раніше у ПАРЄ заявили, що оскільки Російська Федерація є членом Ради Європи, вона юридично зобов’язана боротися з берканістю, і тому має забезпечити доступ слідчих у справі знищення рейсу МН17 до Володимира Цемаха. 

Читайте також: У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

Нагадаємо: 17 липня 2014 року у небі над окупованим РФ Сніжним Донецької області України був збитий ракетою зенітного комплексу "Бук" літак Малайзійських авіаліній рейсу МН17 "Амстердам - Куала-Лумпур". Всі 298 людей на борту - пасажирів та екіпажу - загинули.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня відбулося взаємне звільнення Україною та Росією утримуваних осіб у форматі "35 на 35". До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії українців та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Серед тих, кого видала Україна, — бойовик "ДНР" Володимир Цемах, який є свідком у справі збиття літака рейсу МН17.

Читайте також: Нідерланди просять Росію передати Цемаха слідству у справі МН17

Київський апеляційний суд 5 вересня змінив запобіжний захід Цемаху із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Цемаха затримали наприкінці червня українські спецслужби на території ОРДЛО. Внаслідок операції один український спецпризначенець загинув, один був поранений.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-