В Анкарі виправдовуються, що були змушені закупити російські С-400

В Анкарі виправдовуються, що були змушені закупити російські С-400

Укрінформ
Закуповуючи російські ракетні установки протиповітряної оборони С-400, Туреччина виходила з міркувань власної безпеки і не мала альтернативи, оскільки союзники по НАТО в критичний момент згорнули військову допомогу країні з політичних міркувань.

Про це у п’ятницю, 13 вересня у Брюсселі під час ділового сніданку під егідою Центру європейської політики (ЕРС) заявив заступник міністра закордонних справ Турецької Республіки Фарук Каймакчі.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, навіщо Туреччина закуповує російські зенітно-ракетні комплекси С-400 і ставить себе у залежність від постачання російських озброєнь, які, до того ж, не дуже добре проявили себе у сирійському конфлікті.

«Що стосується закупівлі (в Росії) військового обладнання – це не був вибір Туреччини. Ми потребували допомоги від наших союзників під час серії криз, зокрема, у Сирії, коли Асад почав застосовувати артилерію та ракети. Ми просили наших союзників по НАТО підтримати нас. Від початку вони надавали нам допомогу, яка, зокрема, надходила від Німеччини, а також від Іспанії, Італії та Нідерландів. Наші американські друзі в той час також надали допомогу», - сказав турецький дипломат.

Він зауважив, що пізніше питання військової допомоги було політизовано, і згадані країни ухвалили рішення згорнути її надання. Тож Туреччина залишилася наодинці з викликами, зокрема, у сфері протиповітряної оборони.

Читайте також: Туреччина не закриє очі на окупацію Криму у відносинах із Росією

«Ще одна, й дуже важлива річ. Ми не відразу обрали Росію. Спочатку ми звернулися до Китаю, і майже уклали контракт з цією країною. Але після цього Росія вийшла із кращою пропозицією, з найбільш просунутими технологіями. Практично, ми були позбавлені вибору. Тому що наші американські друзі все ще продовжують грати з системами «Патріот» - чи можемо ми отримати такі системи, чи можуть вони дозволити нам передання певних технологій, чи ухвалить Конгрес таке рішення, або ж ні. Але це наша безпека, і ми мусимо вжити наші власні заходи», - наголосив Фарук Каймакчі.

Він підкреслив, що такі дії Туреччина не робить за рахунок союзників по НАТО, і не спрямовує таку закупівлю проти трансатлантичного Альянсу.

«Ні, зробити так - це був обов’язок (заради власної безпеки), це не був вільний вибір», - підкреслив заступник міністра закордонних справ Туреччини.

Як повідомляли міжнародні ЗМІ, Туреччина закупила чотири дивізіони російських комплексів С-400, при цьому загальна сума контракту сягнула 2,5 мільярда доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-