Країни ЄС не мають спільної позиції щодо “оборонки”

Країни ЄС не мають спільної позиції щодо “оборонки”

Звіт
Укрінформ
Фінансування оборонної галузі в ЄС наразі є занадто малим для того, щоб цей блок міг реалізувати свої амбіції.

Про це йдеться у цьогорічному оглядовому звіті Європейської рахункової палати, повідомляє Euractiv

«Мета Євросоюзу щодо збільшення оборонних видатків на оборону до 22,5 мільярдів євро протягом наступного десятиліття є недостатньою для амбіцій блоку в оборонному секторі», - йдеться в повідомленні.

У звіті наголошується, що якщо ЄС спробує захистити себе без допомоги свого головного союзника по НАТО, Сполучених Штатів Америки, то «очікується, що для подолання поточного розриву у можливостях будуть потрібні інвестиції в кілька сотень мільярдів євро».

Окрім цього, у звіті йдеться і про те, що «різні держави ЄС зовсім по-різному оцінюють загрози для безпеки, не маючи спільної позиції з цього приводу». Так, у збільшенні оборонних видатків найбільше зацікавлені східні члени блоку – Польща, Литва, Латвія та Естонія, які межують із Росією та відчувають військову загрозу з боку Москви. Сюди ж можна віднести й Румунію. А натомість Франція, Бельгія, Німеччина, Італія та Іспанія значно менше стурбовані безпековими викликами для Європи зі сходу, але занепокоєні ситуацією на Близькому Сході та в Північній Африці, де присутній ісламський тероризм та звідки до ЄС вже не один рік йдуть потоки мігрантів.

Читайте також: Могеріні зробила заяву з нагоди Міжнародного дня демократії

У документі наголошується, що негативно вплинули на військовий потенціал ЄС «неузгоджені скорочення оборонних бюджетів країн-членів, поряд з недостатнім інвестуванням».

Водночас зазначається, що Велика Британія, на долю якої припадає чверть загальних оборонних витрат ЄС, готується залишити блок уже 31 жовтня цього року, що зробить розрив між амбіціями і оборонними витратами ще більшим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-