Канада направить до Бразилії пожежні літаки

Канада направить до Бразилії пожежні літаки

Укрінформ
Канада виділить 15 млн дол та направить пожежні літаки для допомоги у гасінні лісових пожеж у Амазонії.

Про це під час прес-конференції за підсумками саміту лідерів країн G7 у Біаріцці заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Разом з іншими країнами G7 Канада висловлює готовність боротися із пожежами у Амазонії. Канада пропонує для допомоги надіслати пожежні літаки та виділити фінансування у 15 млн дол”, - сказав Трюдо.

За його словами, глава МЗС Канади перебуває з цього приводу у контакті із колегами з Бразилії та Болівії.

“Люди по всьому світу вражені та засмучені через охоплені вогнями ліси Амазонки. Міністр Фріланд зв’язалася із колегами з Бразилії та Болівії, наш уряд був у контакті із урядом Бразилії, запропонувавши допомогу у припиненні цієї кризи”, - зазначив прем’єр-міністр. 

Читайте також: На саміті G7 глава ООН оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію"

Він наголосив, що цьогорічні катастрофічні пожежі у Амазонії є аномальним природним явищем.

“Можна вдати, що ситуація у Амазонії - це частина природного циклу, але насправді це не зовсім так. Вплив людської діяльності та екстремальної погоди на наші населені пункти, навколишнє середовище, здоров’я та світ загалом й надалі зростатиме, якщо ми не вживемо рішучих дій”, - зауважив глава уряду Канади.

Він додав, що Канада також підтримає довготривалі зусилля зі зменшення ризику виникнення лісових пожеж в Південній Америці.

“У рамках наших ширших зобов’язань із боротьби зі змінами клімату, ми зробили інвестиції через Канадський кліматичний фонд для фінансування кліматичної адаптації та стратегій зменшення шкоди у Південній та Північній Америках. Більше, ніж будь-коли, найбільші держави світу повинні працювати разом над зменшенням викидів парникових газів, досягнення власних кліматичних цілей та допомозі у адаптації країнам, що розвиваються”, - підсумував Трюдо.

Читайте також: Ді Капріо дасть $5 мільйонів на порятунок лісів Амазонії від пожеж

Як повідомлялося, після відчутного міжнародного тиску президент Бразилії Жаїр Болсонару наказав направити військових на допомогу в боротьбі з масштабними й спустошливими лісовими пожежами. Для скидання води на уражені райони задіяли бойові літаки.

Перед самітом G7 президент Ради ЄС Дональд Туск сказав, що ліквідація пожеж в Амазонії є одним із пріоритетів для ЄС на цьому саміті G7. За його словами, це може стати перешкодою ратифікації європейськими країнами знакової торгової угоди з країнами Південної Америки у той час як Бразилія не може приборкати пожежі.

А міністр фінансів Фінляндії навіть закликав ЄС розглянути питання про повну заборону імпорту бразильської яловичини.

Читайте також: ЄС готовий надати фінансову допомогу для гасіння пожеж в Амазонії

Болсонару звинувачують у заохоченні шахтарів та лісорубів, які навмисно підпалюють ліс задля його незаконної вирубки. Аналіз BBC також встановив, що рекордна кількість зафіксованих пожеж збігається з різким зменшенням штрафів за порушення, що стосуються довкілля.

Нинішні пожежі в тропічних лісах Амазонки, які називають «легенями планети», на території Бразилії почалися на початку серпня. У деяких штатах оголошено надзвичайний стан. Число осередків займання продовжує зростати.

У липні Національний інститут космічних досліджень опублікував звіт, згідно з яким за рік темпи знищення лісів Амазонки збільшилися на 88%. Однак президент Бразилії публічно поставив під питання висновки цього звіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-