Вибух під Архангельськом стався під час випробування ядерної ракети — експерти США

Вибух під Архангельськом стався під час випробування ядерної ракети — експерти США

Укрінформ
Американські експерти вважають, що вибух на військовому полігоні в Архангельській області 8 серпня стався під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою.

Про це повідомляє DW.

Припущення базується на тому, що під час вибуху ракети з рідинним двигуном, про який стверджує влада РФ, не могло б відбутися викиду радіації.

"Вибухи ракетних двигунів на рідинному паливі не призводять до викиду радіації, а ми знаємо, що росіяни працюють над якимось ядерним двигуном для крилатої ракети", - заявив один з опитаних агентством Reuters експертів - Анкіт Панда з Федерації американських вчених (FAS).

Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень у Міддлбері також припустив, що аварія на російському полігоні сталася в ході випробувань крилатої ракети з ядерною установкою. При цьому він послався на проведений ним і його колегами аналіз супутникових фотографій полігону та інших даних.

На думку команди Льюїса, у 2018 році російські військові перенесли на полігон під Ньоноксою установку для ракетних випробувань, яка розташовувалася на Новій Землі. Так, на супутникових знімках видно конструкцію, аналогічну тій, що раніше була вивезена з Нової Землі, яка скочується на рейках, зазначив учений.

Експерти також вивчили сигнали прийнятої в судноплавстві Автоматичної ідентифікаційної системи (AIS) і вказали, що одним з суден, що перебували біля узбережжя в день вибуху, був корабель "Серебрянка", призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів і який раніше було помічено біля берегів Нової Землі.

Читайте також: Вибух під Архангельськом: Росатом повідомив про загибель п'ятьох співробітників

"Для випробувань ракет зі звичайним двигуном немає необхідності у присутності такого судна", - сказав Льюїс.

За його даними, "Серебрянку" дислокували у забороненій зоні, створеній біля узбережжя за місяць до випробувань, щоб виключити присутність там сторонніх судів.

Видання нагадує, що в березні 2018 року президент РФ Володимир Путін, виступаючи перед парламентом, заявив про успішні випробування нової крилатої ракети з ядерною установкою, що має необмежену дальність і є невразливою для всіх існуючих систем ПРО. У Росії її називають 9М730 "Буревісник", НАТО позначив її як SSC-X-9 Skyfall.

У той же час агентство цитує неназваного високопоставленого чиновника адміністрації США, який висловив скептицизм щодо офіційних роз'яснень РФ після НП в Архангельській області. "Ми продовжуємо стежити за подіями на російській Півночі, але запевнення Москви про те, що все нормально, здаються нам порожніми", - вказав він, провівши паралелі з інформаційною політикою радянського керівництва після Чорнобильської катастрофи.

При цьому він не підтвердив і не спростував версію про надзвичайну подію з крилатою ракетою на ядерному паливі.

Як повідомлялось 8 серпня міністерство оборони РФ повідомило про загибель двох осіб і поранення шести в результаті вибуху на ракетному полігоні Біломорської військово-морської бази поблизу села Ньонокса в Архангельській області. Відомство зазначило, що НП сталася під час випробувань рідинної реактивної рухової установки.

10 серпня держкорпорація "Росатом" заявила про загибель п'яти своїх співробітників і поранення ще трьох у результаті вибуху на військовому полігоні в Архангельській області. При цьому в компанії заявили, що аварія сталася "в період робіт, пов'язаних з інженерно-технічним супроводом ізотопних джерел живлення на рідинній руховій установці".

За інформацією ЗМІ, це перше офіційне підтвердження, що вибух стався на об'єкті, який міг бути джерелом радіації, оскільки згадане у прес-релізі Росатома ізотопне джерело живлення - це генератор, який виробляє електрику з тепла, одержуваного при розпаді радіоактивного палива. На відміну від атомного реактора, в ізотопних джерелах не відбувається ланцюгової реакції - паливо розпадається (і, як наслідок, нагрівається) природним чином.

Після події район Двінської затоки Білого моря на місяць закрили для вільного плавання.

Прес-служба адміністрації міста Сєверодвінська повідомляла про короткочасне підвищення радіаційного фону до двох мікрозівертів на годину при максимально допустимих 0,6 мікрозіверта на годину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-