Новий лідер австрійських правих проти розриву з

Новий лідер австрійських правих проти розриву з "Єдиною Росією"

Укрінформ
Ексміністр транспорту Австрії Норберт Гофер, який очолив правопопулістську Партію свободи (FPÖ) не має наміру розривати меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною Росією".

Про це він заявив в ефірі каналу ORF, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Я не маю наміру розривати цю угоду. Це не є в центрі моєї уваги", - заявив очільник FPÖ, відповідаючи на запитання ведучого, який почав програму з кадрів жорстокого розгону поліцією мирної демонстрації в Москві.

За словами Гофера, меморандум про співпрацю між FPÖ та ЄР буцімто стосується здебільшого молодіжних обмінів.

"Це не та сфера, де дві партії змістовно співпрацюють", - заявив він, запевняючи, ніби угода не має суттєвого наповнення.

При цьому, додав Гофер, контакти з Росією є "легітимними й дозволеними", адже вище політичне керівництво Австрії – президент, канцлер, міністри – проводять зустрічі з російськими можновладцями.

Норберт Гофер, який був кандидатом у президенти Австрії на виборах 2016 року, представляв FPÖ (разом із Гайнцом-Крістіаном Штрахе та Йоганном Гуденусом) на підписанні п’ятирічного меморандуму про співпрацю з ЄР 19 грудня 2016 року в Москві.

Читайте також: Канцлер Австрії заявив про відставку глави МВС від правої Партії свободи

Як повідомляв Укрінформ, Австрію охопила урядова криза після того як 17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені на зустрічі тодішнього очільника FPÖ (згодом - віцеканцлера) Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника (згодом - очільниак парламентської фракції FPÖ) Йоганна Гуденуса з, як уважалося, багатою росіянкою на Ібіці у липні 2017 року, за кілька місяців до парламентських виборів в Австрії. Там обговорювалися варіанти медійної та фінансової підтримки Австрійської партії свободи в обмін на доступ до державних контрактів після приходу її до влади. Також політики пропонували нелегальну схему переказів російських грошей сумнівного походження для фінансування FPÖ в обхід Рахункової палати Австрії.

У результаті скандалу Гайнц-Крістіан Штрахе оголосив про відставку з посади віцеканцлера, а також про складання повноважень голови FPÖ. Йоганн Гуденус, який у партії відповідав, зокрема, за російський напрямок, також заявив про складання депутатського мандата. Президія FPÖ призначила тодішнього міністра транспорту Норберта Гофера новим головою партії.

Австрійсько-російські відносини в останній час також затьмарені шпигунським скандалом. 24 липня стало відомо, що поліція Австрії оголосила в національний та міжнародний розшук офіцера військової розвідки РФ Ігоря Зайцева, який був куратором відставного полковника австрійської армії, затриманого раніше за обвинуваченням у шпигунстві на користь Росії.

Фото: Norbert Hofer, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-