Канцлер Австрії заявив про відставку глави МВС від правої Партії свободи

Канцлер Австрії заявив про відставку глави МВС від правої Партії свободи

Укрінформ
Канцлер Австрії Себастіан Курц зробить подання президенту країни щодо звільнення міністра внутрішніх справ, посаду якого в рамках коаліційних домовленостей займає генсек "Австрійської партії свободи" (FPÖ).

Про це глава австрійського уряду, очільник "Австрійської народної партії" (ÖVP) заявив під час прес-конференції у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Під час консультацій з федеральним президентом я вирішив, що запропоную президенту звільнення міністра внутрішніх справ", - сказав Курц.

За його словами, відставка очільника МВС, призначеного від FPÖ, необхідна у тому числі для забезпечення незалежного розслідування у справі опублікованих відео з наразі вже колишнім очільником партії Гайнцом-Крістіаном Штрахе. Курц додав, що також повідомив про своє рішення і самому міністру, і новому очільнику FPÖ Норберту Гоферу.

Канцлер також прокоментував заяву правопопулістської партії про вихід усіх її членів з коаліційного уряду у випадку звільнення глави МВС. За словами Курца, він домовився з президентом, що з метою забезпечення стабільності до виборів усі посади, які обіймали політики від FPÖ, будуть зайняті експертами та високопоставленими чиновниками.

Читайте також: "Плівки Штрахе": президент Австрії підтримав перевибори парламенту

Раніше у понеділок глава МВС і генсек FPÖ Герберт Кікль заявив, що "Австрійська партія свободи" пропонує ÖVP допрацювати в коаліційному уряді Австрії термін, який залишився до дострокових виборів в Національну раду

Напередодні в неділю президія FPÖ призначила міністра транспорту Норберта Гофера новим головою партії після відставки днем раніше Гайнца-Крістіана Штрахе з посади віце-канцлера та очільника цієї політичної сили. В партії також заявили, що виступають за упорядковану передачу повноважень міністрів, які були призначені до коаліційного уряду від FPÖ, з тим, щоб це відбулося вже після парламентських виборів. Водночас, було заявлено, що усі представники партії достроково залишать уряд, якщо канцлер Курц звільнить міністра внутрішніх справ Кікля, чию добровільну відставку він вимагає.

Як повідомлялося, Австрію охопила урядова криза після того, як 17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі тодішнього очільника FPÖ (надалі - віце-канцлер) Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника (надалі - очільник парламентської фракції FPÖ) Йоганна Гуденуса з, як вважалося, багатою росіянкою на Ібіці у липні 2017 року, за кілька місяців до парламентських виборів в Австрії.

Читайте також: Президент Австрії виступає за дострокові парламентські вибори у вересні

На відео жінка, яка нібито є племінницею російського олігарха, заявляє про намір інвестувати в Австрію близько 250 млн євро не зовсім законного походження. Під час понад 6-годинної зустрічі обговорюються варіанти медійної та фінансової підтримки "Австрійської партії свободи" в обмін на доступ до державних контрактів після приходу FPÖ до влади. Також політики пропонують нелегальну схему, як російські гроші сумнівного походження можуть надходити для фінансування FPÖ в обхід Рахункової палати Австрії.

В результаті скандалу Гайнц-Крістіан Штрахе в суботу оголосив про відставку з посади віце-канцлера, а також про складання повноважень голови FPÖ. Йоганн Гуденус, який в партії відповідав, зокрема, за російський напрямок, також заявив про складання депутатського мандату.

Прокуратура Австрії зайнялася перевіркою опублікованого німецькими ЗМІ відео. Крім того, Рахункова палата Австрії вимагає від "Австрійської партії свободи" надати пояснення.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц виступив за проведення позачергових парламентських виборів в країні якнайближчим часом, що було підтримано і президентом країни, орієнтовно - на початку вересня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-