Експрем’єр Косова поїхав до Гааги, щоб постати перед міжнародним судом

Експрем’єр Косова поїхав до Гааги, щоб постати перед міжнародним судом

Укрінформ
Рамуш Харадінай, який минулого тижня подав у відставку з посади прем’єр-міністра Косова, їде в Нідерланди, щоб в Гаазі постати перед Спеціальним судом для розгляду злочинів, скоєних в Косові під час війни 1998-99 років.

51-річний Харадінай вилетів до Гааги з аеропорту Приштини 23 липня, передає "Радіо Свобода".

Харадінай оголосив про свою відставку 19 липня. Пояснюючи своє рішення, він послався на те, що отримав виклик як підозрюваний від суду в Гаазі та не хоче, «щоб його допитували як лідера країни».

Це вже другий випадок, коли Харадінай пішов із посади прем’єр-міністра після звинувачень із Гааги.

Читайте також: Прем’єр Косова подав у відставку — його викликає трибунал у Гаазі

Його перша відставка була у 2005 році, після того, як Міжнародний кримінальний трибунал ООН з питань колишньої Югославії звинуватив його у воєнних злочинах у зв’язку з тим, що він був командувачем Армії визволення Косова.

Вдруге Рамуш Харадінай був призначений прем’єр-міністром Косова у вересні 2017 року.

Читайте також: Косово оголосило російського дипломата в ООН персоною нон грата

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії двічі звинувачував Рамуша Харадіная у масових убивствах косовських сербів і двічі він був виправданий – у квітні 2008 року і в листопаді 2012-го.

Косово проголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Її визнає більшість країн Заходу, включно зі Сполученими Штатами, не визнали незалежності Сербія і Росія. Україна також не визнала незалежність Косова. Євросоюз намагається переконати Белград і Приштину нормалізувати відносини, проте поки що переговори не дали істотних результатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-