Країни Балтії до 2025 року від'єднаються від електромереж РФ

Країни Балтії до 2025 року від'єднаються від електромереж РФ

Укрінформ
Прем'єр-міністри Латвії, Литви, Естонії, Польщі й представники Єврокомісії 20 червня затвердять календар робіт з відключення електромереж країн Балтії від пострадянської системи і синхронізації з системами Західної Європи.
Про це повідомляє портал Delfi з посиланням на радника президента Литви Далі Грібаускайте Неріюса Аляксеюнаса.

"Визначений дуже конкретний календар (з відключення електромереж країн Балтії від пострадянської системи і синхронізації з системами Західної Європи, - ред.), хто, що і в які терміни має зробити", - сказав дипломат.

За його словами, політична дорожня карта буде підписана в Брюсселі перед самітом Євросоюзу. В угоді визначено, що синхронізація має бути реалізована не пізніше 2025 року, а ЄК візьме участь у переговорах з Росією і Білоруссю, щоб забезпечити безпроблемне відключення.

Електромережі Латвії, Литви та Естонії зараз діють в синхронному режимі у так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської у Москві і електромереж Росії.

Читайте також: Грібаускайте в останньому зверненні закликала й надалі підтримувати Україну

Після узгоджень країни Балтії у 2018 році вирішили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу.

Зараз між Литвою і Польщею вже діє електроенергетична перемичка LitPol Link, однак потужності хочуть посилити за допомогою прокладення нової морської перемички.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-