Тимчасово виконуючий обов'язки президента Молдови призначив дату дострокових виборів

Тимчасово виконуючий обов'язки президента Молдови призначив дату дострокових виборів

Укрінформ
Тимчасово виконуючий обов'язки президента Молдови, заступник голови Демократичної партії Павел Філіп підписав указ про призначення дострокових парламентських виборів на 6 вересня цього року.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Відповідно до рішення Конституційного суду про тимчасове усунення президента Ігоря Додона з посади глави держави я підпишу сьогодні у Вашій присутності указ про розпуск парламенту і про призначення дострокових парламентських виборів на 6 вересня цього року», - зазначив на брифінгу Павел Філіп.

Раніше Конституційний суд Молдови призначив заступника голови Демократичної партії Молдови тимчасово виконуючим обов'язки президента через відмову чинного глави держави підписати указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів.

Президент Ігор Додон назвав рішення КС «останньою спробою Демократичної партії узурпувати владу в Республіці Молдова».

Двома днями раніше Конституційний суд виніс вердикт про те, що повноваження нинішнього парламенту закінчилися опівночі, 7 червня, зобов'язавши президента підписати указ про розпуск законодавчого органу. Президент Додон, однак, відмовився підписати указ.

Тим часом, у суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої ввійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку ACUM (під угодою підписалися 60 депутатів). Усього в парламенті Молдови - 101 депутат.

У засіданні парламенту не брали участі представники Демократичної партії, партії «Шора» і три незалежні кандидати. Демократи заявили, що засідання парламенту, згідно з рішенням Конституційного суду, нелегітимне.

Читайте також: У Молдові призначили тимчасово виконуючого обов'язки президента

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречану, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Маєю Санду. Уряд склав присягу.

Депутати від коаліції прийняли також Декларацію про визнання Молдови «захопленою державою», звільнили з посад главу Служби інформації і безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Читайте також: Криза у Молдові: десятки автобусів з мітингарями направляються до Кишинева

Того самого дня Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаної спікером, а Маї Санду - прем'єр-міністром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-