У Молдові призначили тимчасово виконуючого обов'язки президента

У Молдові призначили тимчасово виконуючого обов'язки президента

Укрінформ
Конституційний суд Молдови призначив заступника голови Демократичної партії Молдови Павла Філіпа тимчасово виконуючим обов'язки президента через відмову чинного глави держави підписати указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Аргументом, який виправдовує тимчасову посаду президента Республіки Молдова в процедурі розпуску парламенту, є навмисна відмова президента виконати своє конституційне зобов'язання звернутися до Конституційного суду, щоб визначити обставини, що виправдовують розпуск парламенту, з подальшим виданням указу про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів, що, згідно зі статтею 91 Конституції, є тимчасовою неможливістю використовувати свої повноваження щодо цього», - йдеться в рішенні інстанції.

Двома днями раніше Конституційний суд виніс вердикт про те, що повноваження нинішнього парламенту закінчилися опівночі, 7 червня, зобов'язавши президента підписати указ про розпуск законодавчого органу. Президент Додон, однак, відмовився підписати указ.

Тим часом, в суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої ввійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку ACUM (під угодою підписалися 60 депутатів). Усього в парламенті Молдови - 101 депутат.

У засіданні парламенту не брали участі представники Демократичної партії, партії «Шора» і три незалежні кандидати. Демократи заявили, що засідання парламенту, згідно з рішенням Конституційного суду, нелегітимне.

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречану, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Маєю Санду. Уряд склав присягу.

Читайте також: Перед держустановами в Кишиневі почали встановлювати намети

Депутати від коаліції прийняли також Декларацію про визнання Молдови «захопленою державою», звільнили з посад главу Служби інформації і безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Того самого дня Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаної спікером, а Маї Санду - прем'єр-міністром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-