Криза у Молдові: десятки автобусів з мітингарями направляються до Кишинева

Криза у Молдові: десятки автобусів з мітингарями направляються до Кишинева

Відео
Укрінформ
Десятки автобусів і мікроавтобусів з мітингувальниками прямують у столицю Молдови Кишинів.

Як повідомляють молдавські ЗМІ, автобуси, швидше за все, привозять громадян з різних районів країни в молдавську столицю для участі в мітингу, організованому Демократичною партією.

Для проведення мітингу в центрі Кишинева вночі було споруджено спеціальну сцену. Мітинг проводиться в зв'язку з тим, що напередодні президент Ігор Додон відмовився підписати указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів.

У ніч на неділю мітингувальники поставили намети біля державних установ і заблокували входи в них. Учасникам «нічних протестів» невідомі особи роздали ковдри і теплі речі.

Факт організованого підвезення громадян на мітинг підтвердив і лідер партії «Платформа «Гідність і правда»», Андрій Нестасе, призначений напередодні віце-прем'єром, міністром внутрішніх справ.

Тим часом, у будинку парламенту проходить чергове засідання законодавчого органу, в якому беруть участь члени тимчасової коаліції - депутати від Партії соціалістів і політичного блоку ACUM.

У неділю, 9 червня, Конституційний суд Молдови усунув з посади президента Ігоря Додона, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки глави держави заступника голови Демократичної партії Павла Філіпа.

Як повідомлялося, в суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої ввійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і політичного блоку ACUM (під угодою підписалися 60 депутатів). Усього в парламенті Молдови - 101 депутат.

У засіданні парламенту не брали участі представники Демократичної партії, партії «Шора» і три незалежні кандидати. Демократи заявили, що засідання парламенту, згідно з рішенням Конституційного суду, нелегітимне.

Читайте також: У Молдові призначили тимчасово виконуючого обов'язки президента

На засіданні було обрано спікера парламенту - голову Партії соціалістів Зінаїду Гречану, а також затверджено новий склад уряду на чолі з Маєю Санду.

Депутати від коаліції прийняли також Декларацію про визнання Молдови «захопленою державою», звільнили з посад главу Служби інформації і безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Кілька годин тому Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів. Інстанція вже винесла вердикти про неконституційність обрання Зінаїди Гречаної спікером, а Маї Санду - прем'єр-міністром.

Фото: unimedia.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-