РФ може визнати ветеранами учасників придушення

РФ може визнати ветеранами учасників придушення "Празької весни" - Чехія обурена

Укрінформ
У Чехії висловилися категорично проти визнання росіян, які брали участь у придушенні "Празької весни", ветеранами.

Думку про проект Федерального закону РФ №1091640-6 "Про внесення змін і доповнень до Федерального закону про ветеранів" викладено на сайті чеського МЗС.

"У серпні 1968 року Чехословаччина була окупована СРСР і більшістю держав Варшавського договору, що було у протиріччі з міжнародним правом і проти волі тодішніх законних представників держави та переважної більшості його громадян", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, МЗС визнає, що питання соціальної політики є внутрішньою справою кожної країни, однак висловлює серйозну стурбованість обґрунтуванням проекту поправки, яка звучить як "для виконання завдань з припинення перевороту і спробі стабілізувати ситуацію в ЧССР протягом тривалої військової стратегічної операції армій держав-учасниць Варшавського договору з 21 серпня по листопад 1968 року".

Міністерство зазначає, що в Договорі про дружні відносини і співробітництво між Чеською Республікою та Російською Федерацією, підписаному в серпні 1993 року, чітко виражена воля обох сторін у двосторонніх відносинах "покласти край тоталітарному минулому, пов'язаному з неприйнятним застосуванням сили проти Чехословаччини в 1968 році і при подальшому невиправданому збереженні перебування радянських військ на чехословацької території".

Читайте також: 50 років розстрілу Празької весни. Кінець казки про соціалізм із людським обличчям

У Празі розраховують, що російська сторона вважає цей договір дійсним і буде уникати дій, які могли б оскаржити його зміст.

30 травня 2019 року в російській Держдумі відбувся круглий стіл, на якому розглядався внесений фракцією КПРФ 3 роки тому законопроект "Про розповсюдження статусу ветерана бойових дій на військовослужбовців Збройних сил СРСР, які направлялися до Чехословаччини в серпні 1968 року у складі військ Варшавського договору".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-