Європа успішно протистоїть гібридним загрозам

Європа успішно протистоїть гібридним загрозам

Доповідь
Укрінформ
Європейська комісія підготувала доповідь, у якій оцінила досягнення ЄС у протидії загрозам гібридної війни.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

«У 2016 році була прийнята Спільна рамкова угода з протидії гібридним загрозам у ключових секторах. Відтоді було визначено заходи по 22 напрямках, які підвищують спроможність протистояти гібридним загрозам, починаючи від обміну інформацією і до захисту критичної інфраструктури, кібербезпеки, стійкості суспільства до радикалізму та екстремізму. Відповідь на гібридні загрози була успішно випробувана під час кількох навчань, проведених паралельно та в координації з НАТО», - йдеться у повідомленні.

Доповідь підбиває підсумок зусиль ЄС у протидії гібридним загрозам у кількох напрямках.

Серед них, зокрема, зміцнення системи стратегічних комунікацій та боротьба з дезінформацією. Ключовим елементом цієї системи став План дій проти дезінформації, до якого долучилися глобальні медіа-платформи, особливо перед проведенням європейських виборів, а також система швидкого оповіщення про дезінформацію, яка полегшила інформаційний обмін між євроінституціями та урядами країн-членів ЄС.

Ще один напрямок – протидія загрозам у кібернетичному просторі. Кібернетична оборона, відпрацьована в ЄС, передбачає заходи стримування та відповіді на кібератаки, зокрема, введення режиму нових санкцій проти організацій або країн-порушників.

Третій головний напрямок – зменшення ризиків, пов’язаних із хімічною, біологічною, радіологічною та ядерною загрозами. Спільно з країнами-членами Єврокомісія розробила ідентифікаційний перелік небезпечних хімічних речовин. У жовтні 2018 року Європейська Рада ухвалила систему санкцій проти використання хімічної зброї, і вже у січні 2019-го під ці санкції потрапили девʼять осіб та одна організація.

Читайте також: Військових "айтішників" навчатимуть протистояти гібридним загрозам

У сфері захисту критичної інфраструктури Єврокомісія у взаємодії з країнами-членами розробила систему індикаторів потенційної уразливості об’єктів до гібридних загроз та заходи для усунення таких недоліків. Водночас Єврокомісія продовжила зусилля для диверсифікації джерел постачання енергії, зокрема, за рахунок розвитку енергетичних відносин із США та розбудови відповідної інфраструктури для імпорту скрапленого природного газу.

«Також підвищено рівень співпраці з країнами-партнерами у цій сфері: дослідження щодо гібридних ризиків були започатковані у державах – сусідах ЄС. Це з стосується взаємодії зі стратегічними міжнародними партнерами, такими як НАТО та «Велика сімка», - йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-