Військових

Військових "айтішників" навчатимуть протистояти гібридним загрозам

Укрінформ
Українські військові ІТ-спеціалісти спільно з експертами НАТО вчитимуться розробляти програмне забезпечення та шукатимуть нові технологічні рішення для захисту від агресії.
Про це заявила віце-прем’єр-міністр Івана Климпуш-Цинцадзе під час Другого Національного оборонного хакатону з питань галузі безпеки і оборони України, організованого Управлінням розвитку та автоматизації ЗСУ та Центром стратегічних комунікацій «СтратКом Україна».

«Гібридні війни в світі, в одній з яких ми знаходимось, дедалі більше використовують технології для того, щоб досягати своїх цілей. Тому нам потрібно дедалі більше захищатися не тільки зрозумілими військовими засобами, не тільки розробкою обладнання, а й розробкою програмного забезпечення, нових технологічних рішень для того, щоб бути сильними, вміти оборонятися, і не тільки самостійно, а й спільно з нашими партнерами з Північно-Атлантичного Альянсу», - заявила віце-прем’єр-міністр.

За її словами, нові технології впливають на всі країни, в тому числі й зі сталими демократичними інституціями. Так, досвід Кембрідж аналітики засвідчив, що, аналізуючи та користуючись великими базами даних, можливо впливати та змінювати думку громадян у навіть таких сталих демократіях як США. Це також підтвердив вплив технологій на громадську думку у Великій Британії під час підготовки Брекзіту. Тож Україна повинна бути готова протистояти аналогічним загрозам. За словами віце-прем’єра, створення можливостей для українських фахівців в сфері безпеки і оборони дозволить Україні почуватись більш впевнено та захищено. «Нам хотілося б, щоб всі напрацювання, які будуть протягом цього хакатону,… щоб вони були втілені в промисловому обсязі, щоб ми могли користуватись напрацюваннями, ідеями, які будуть вироблені тут», - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Захід триватиме протягом тижня та відбуватиметься у форматі TIDE Hackathon - змагання, яке регулярно організовується НАТО для пошуку рішень проблем взаємосумісності та злагодженої роботи всіх складових Альянсу. Протягом змагань українські військові IT-спеціалісти за участі експертів НАТО працюватимуть над розробкою інноваційних архітектурних та програмних рішень для вирішення питань оборонно-безпекової сфери та візьмуть участь у трьох типах завдань: моделюванні, кодуванні та комбінованому змаганні.

Читайте також: У Києві стартував національний хакатон з безпеки і оборони

Серед учасників хакатону – 15 експертів НАТО та понад 60 ІТ-спеціалістів, які представлятимуть Нацгвардію України, ДСНС, Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації, СБУ, Держприкордонслужби, командування ВМС ЗСУ на низки військових університетів. Вперше цього року хакатон стане інноваційною платформою для створення діалогу між ІТ-компаніями та безпеково-оборонним сектором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-