Австрійський парламент оголосив вотум недовіри уряду Курца

Австрійський парламент оголосив вотум недовіри уряду Курца

Оновлено
Укрінформ
Парламент Австрійської Республіки проголосував вдень понеділка за недовіру уряду Себастьяна Курца.

Про це повідомляє Krone.

"Себастьян Курц (Австрійська народна партія, АНП) і весь його Кабінет були відправлені у відставку опозицією у понеділок", - інформує видання.

Більшість забезпечили голоси соціал-демократів, Австрійської партії свободи (АПС) та опозиційна партія "Зараз" (раніше - "Список Петера Пільца»).

Відразу після голосування федеральний уряд у повному складі залишив парламентську залу. Тепер звільнення має затвердити президент країни Александр ван дер Беллен, до того часу уряд продовжуватиме виконувати свої обов'язки. Потім президент має запропонувати нову кандидатуру на посаду глави уряду.

Як зазначається у публікації, це перший оголошений вотум недовіри уряду в історії Австрії.

Для Курца, партія якого отримала більшість на виборах до Європарламенту у своїй країні, це справжній удар, констатує видання

Як повідомлялося, пропозицію висловити недовіру Курцу подала на голосування невелика опозиційна партія "Зараз". За висловлення недовіри не лише Курцу, а й усьому уряду виступили австрійські соціал-демократи.

Ініціатива щодо висловлення недовіри канцлеру - один із наслідків урядової кризи в Австрії. Криза розпочалася після того, як німецькі видання Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung оприлюднили відеозапис прихованої камери, зроблений під час розмови вже колишнього віце-канцлера Австрії, лідера Австрійської партії свободи Гайнца-Крістіана Штрахе, екс-глави парламентської фракції АПС Йоганна Гуденуса і невідомої жінки на віллі на острові Ібіца в липні 2017 року.

На відео, оприлюдненому 17 травня, Штрахе обіцяє своїй співрозмовниці державні замовлення в обмін на підтримку на виборах з боку видання Kronen Zeitung. Жінка, яка представилася "племінницею російського олігарха", нібито планувала придбати цю газету. Зйомка відео, ймовірно, була організована як пастка для Штрахе.

Читайте також: Австрійський парламент збирається на екстрене засідання через Курца

Через скандал Штрахе подав у відставку, а канцлер Курц оголосив про розпад коаліції між Австрійською народною партією та правопопулістською Австрійською партією свободи. Курц виступив за проведення дострокових виборів. Окрім того, він звинуватив АПС у підриванні політичної репутації Австрії. Міністри від АПС пішли зі своїх посад. Їх замінили представники АНП.

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен після переговорів із Курцем виступив за проведення дострокових виборів у вересні.

Foto: Daniel Biskup

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-