Австрійський парламент збирається на екстрене засідання через Курца

Австрійський парламент збирається на екстрене засідання через Курца

Укрінформ
Австрійський парламент може оголосити вотум недовіри канцлеру Себастіану Курцу.

Про це повідомив голова нижньої палати парламенту Вольфганг Соботка в неділю, 26 травня, інформує DW.

"Відповідне рішення депутати можуть ухвалити на екстреному засіданні парламенту в понеділок, 27 травня. Засідання парламенту розпочнеться об 11-й годині за київським часом", - йдеться у повідомленні.

Пропозицію висловити недовіру Курцу подала на голосування невелика опозиційна партія "Зараз" (раніше - "Список Пільца"). За висловлення недовіри не лише Курцу, а й усьому уряду, виступили австрійські соціал-демократи. Якщо парламент підтримає таке рішення, то Курц буде змушений подати у відставку ще до виборів у вересні після майже 1,5 року перебування на посаді.

Ініціатива щодо висловлення недовіри канцлеру - один із наслідків урядової кризи в Австрії. Криза розпочалася після того, як німецькі видання Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung оприлюднили відеозапис прихованої камери, зроблений під час розмови вже колишнього віце-канцлера Австрії, лідера Австрійської партії свободи (АПС) Гайнца-Крістіана Штрахе, екс-глави парламентської фракції АПС Йоганна Гуденуса і невідомої жінки на віллі на острові Ібіца в липні 2017 року.

На відео, оприлюдненому 17 травня, Штрахе обіцяє своїй співрозмовниці державні замовлення в обмін на підтримку на виборах з боку видання Kronen Zeitung. Жінка, яка представилася "племінницею російського олігарха", нібито планувала придбати цю газету. Зйомка відео, ймовірно, була організована як пастка для Штрахе.

Читайте також: Парламент Австрії може висловити недовіру канцлеру Курцу

Через скандал Штрахе подав у відставку, а канцлер Курц оголосив про розпад коаліції між Австрійською народною партією (АНП) та правопопулістською Австрійською партією свободи. Курц виступив за проведення дострокових виборів. Окрім того, він звинуватив АПС у підриванні політичної репутації Австрії. Міністри від АПС пішли зі своїх посад. Їх замінили представники АНП.

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен після переговорів із Курцем виступив за проведення дострокових виборів у вересні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-