Парламент Австрії може висловити недовіру канцлеру Курцу

Парламент Австрії може висловити недовіру канцлеру Курцу

Укрінформ
Національна рада (нижня палата парламенту) Австрії проведе 27 травня надзвичайне засідання через урядову кризу, яку переживає країна.

Про це повідомив журналістам у вівторок спікер Національної ради Вольфганг Соботка, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Моя пропозиція наступна: визначати скликання надзвичайного засідання Національної ради на понеділок, 27 травня", - сказав він. За словами спікера, треба "дати простір виборам до Європарламенту", і тому засідання відбудеться наступного дня після виборів до ЄП, які проходитимуть у неділю. Раніше найбільша опозиційна сила "Соціал-демократична партія" (52 мандатів у 183-містній Нацраді) вимагала скликати екстрене засідання вже в цієї середи у зв’язку з корупційним скандалом та урядовою кризою.

Очікується, що під час засідання у понеділок буде розглянутий вотум недовіри канцлеру Себастіану Курцу, який очолює найбільшу політсилу країни - "Австрійську народну партію" (ÖVP) з 62 мандатами в парламенті. З наміром винести на голосування під час цього засідання вотум недовіри канцлеру раніше виступили в опозиційній партії "Зараз-Список Пільца" (8 мандатів).

В правопопулістській "Австрійській партії свободи" (FPÖ) з її 51 депутатом – вчорашньому "меншому партнері" ÖVP по коаліції – вже заявили, що можуть підтримати відставку Курца. Зокрема, про це повідомив генсек партії Герберт Кікль, звільнення якого з посади глави МВС вчора канцлер Курц запропонував федеральному президенту і після чого усі представники FPÖ залишили свої посади в уряді.

В невеликій опозиційній партії NEOS (10 мандатів) зазначили, що не будуть голосувати за відставку Курца в цей перехідний період до нових парламентських виборів.

Таким чином, для успішного висловлення вотуму недовіри канцлеру потребуються голоси опозиційної "Соціал-демократичної партії", де, втім, поки ухиляються від відповіді на те, чи голосуватимуть за відставку Курца.

Читайте також: Канцлер Австрії заявив про відставку глави МВС від правої Партії свободи

Як повідомлялося, Австрію охопила урядова криза після того, як 17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі тодішнього очільника FPÖ (в подальшому - віце-канцлер) Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника (в подальшому - очільник парламентської фракції FPÖ) Йоганна Гуденуса з, як вважалося, багатою росіянкою на Ібіці у липні 2017 року, за декілька місяців до парламентських виборів в Австрії.

На відео жінка , яка нібито є племінницею російського олігарха, заявляє про намір інвестувати в Австрію близько 250 млн євро не зовсім незаконного походження. Під час понад 6-годинної зустрічі обговорюються варіанти медійної та фінансової підтримки "Австрійської партії свободи" в обмін на доступ до державних контрактів після приходу FPÖ до влади. Також австрійські політики пропонують нелегальну схему, як російські гроші сумнівного походження можуть надходити для фінансування FPÖ в обхід Рахункової палати Австрії.

В результаті скандалу Гайнц-Крістіан Штрахе в суботу оголосив про відставку з посади віце-канцлера, а також про складання повноважень голови FPÖ. Йоганн Гуденус, який в партії відповідав, зокрема, за російський напрямок, також повідомив про складання депутатського мандату.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц виступив за проведення позачергових парламентських виборів в країні у якнайближчий час, що було підтримано президентом країни, орієнтовно - на початку вересня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-