Прокуратура Австрії взялася за відео віце-канцлера з племінницею російського олігарха

Прокуратура Австрії взялася за відео віце-канцлера з племінницею російського олігарха

Укрінформ
Прокуратура Австрії взялася за перевірку оприлюдненого німецькими ЗМІ відео, через яке подав у відставку віце-канцлер і голова "Австрійської партії свободи" Гайнц-Крістіан Штрахе.

Про це заявив генеральний секретар міністерства з питань конституції, реформ, вільної конкуренції та юстиції Крістіан Пільначек, повідомляє австрійська газета Kurier.

"Верховна прокуратура вже була повноважена провести перевірку", - заявив він, коментуючи відео.

Як зазначив представник Мін’юсту, опубліковані були лише окремі частини відеозапису. Саме тому австрійська прокуратура подасть запит на отримання повної версії відеозапису від німецьких видань. За словами Пільначека, потрібно з'ясувати, чи на відео зафільмована просто розмова, чи ж ідеться про конкретні порушення закону.

Крім того, Рахункова палата Австрії вимагає від "Австрійської партії свободи" надати пояснення з приводу висловлювань її очільника, зафіксованими на відео. "Рахункова палата вважає за необхідне зажадати в "Австрійської партії свободи" пояснення", - написав у Twitter представник органу Крістіан Нойвірт.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі очільника FPÖ (нині віце-канцлера) Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника (нині очільника парламентської фракції FPÖ) Йоганна Гуденуса з, як вважалося, багатою росіянкою на Ібіці у липні 2017 року.

Читайте також: Віце-канцлер Австрії подав у відставку через скандал з російськими грошима

На відео "Альона Макарова" заявляє, що нібито є племінницею російського олігарха та хоче інвестувати в Австрію велику суму грошей (близько 250 млн євро) незаконного походження. Під час понад 6-годинної зустрічі обговорюються варіанти медійної та фінансової підтримки "Австрійської партії свободи" в обмін на доступ до державних контрактів після приходу FPÖ до влади. Також політики пропонують нелегальну схему фінансування FPÖ в обхід Рахункової палати.

В результаті скандалу Штрахе 18 травня оголосив про відставку з посади віце-канцлера, а також про складання повноважень голови FPÖ. Гуденус також заявив, що складає депутатський мандат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-