Віце-канцлер Австрії подав у відставку через скандал з російськими грошима

Віце-канцлер Австрії подав у відставку через скандал з російськими грошима

Укрінформ
Віце-канцлер Австрії, очільник правопопулістської "Австрійської партії свободи" (FPÖ) Гайнц-Крістіан Штрахе подав у відставку після публікації у ЗМІ таємно записаних відео, на яких він перед виборами обговорює фінансування партії з боку сім’ї російського олігарха.

Про це Штрахе заявив у суботу під час прес-конференції у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні я мав розмову з федеральним канцлером Себастьяном Курцем, під час якої запропонував свою відставку з посади віце-канцлера Республіки Австрія. І він це моє рішення прийме", - сказав політик.

Крім того, додав Штрахе, в неділю він також складає всі повноваження у партії на земельному та федеральному рівнях. Керівництво FPÖ перебере на себе його заступник Норберт Гофер, який обіймає також посаду міністра інфраструктури.

Штрахе зазначив, що його тполітсила хотіла б продовжити урядову програму з очолюваною Курцом "Австрійською народною партією", і його персона не має стати на заваді.

Водночас зустріч на Ібіці, таємно зняте відео з якої й призвело до скандалу, він назвав "інсценованою спецслужбами пасткою", "цілеспрямованим політичним атентатом". За словами політика, жінку, з якою була зустріч на Ібіці, він бачив уперше і востаннє, і жодних грошей не перераховувалося. "Це було по-дурному і безвідповідально, це помилка", - підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю німецькі видання Die Süddeutsche Zeitung та Der Spiegel опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі очільника FPÖ та його довіреної особи Йоганнеса Гуденуса з "племінницею російського олігарха". Зустріч відбулася на Ібіці у липні 2017 року, за декілька місяців до парламентських виборів в Австрії.

На записі жінка, представлена як "Альона Макарова", стверджує, що вона нібито є племінницею російського олігарха та хоче інвестувати в Австрію велику суму (близько 250 млн євро) сумнівного походження. Зокрема, вона та чоловік, який її супроводжує, говорять про намір купити популярну австрійську щоденну газету "Kronen Zeitung", яка буде працювати в інтересах FPÖ. В обмін вони очікують від Штрахе та Гуденуса "послуги у відповідь".

Читайте також: Віце-канцлер Австрії обговорював фінансування партії з РФ

Очільник FPÖ протягом понад шести годин зустрічі, розпиваючи алкогольні напої, обговорював різні варіанти співпраці. Як свідчить відео, Штрахе, зокрема, обіцяв після приходу до влади відібрати держзамовлення у великої австрійської будівельної компанії Strabag і віддати їх росіянам. Політики також запропонували нелегальну схему фінансування "Австрійської партії свободи" в обхід законодавства.

Правопопулістська FPÖ, яка наприкінці 2016 року підписала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною Росією", за результатами парламентських виборів восени 2017 року увійшла до коаліційного уряду Австрії. Представники партії неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, заперечували російську агресію проти України, виступали за активізацію співпраці з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-