В ООН підозрюють, що шпиталі у Сирії бомбардують цілеспрямовано

В ООН підозрюють, що шпиталі у Сирії бомбардують цілеспрямовано

Укрінформ
Дані про точне розташування медичних закладів у “зонах деескалації” у Сирії, які ООН передає сторонам, аби уникнути жертв серед цивільного населення, могли використовувати для їхнього бомбардування.
Про це заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Марк Лоукок заявив 17 травня під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН щодо гуманітарної ситуації у північно-західній Сирії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Згідно з міжнародним гуманітарним правом ми зобов’язані захищати об’єкти цивільної інфраструктури, включно зі шпиталями. Ми повідомляємо сторонам конфлікту дані про їхнє розташування, аби вони дотримувалися цих зобов’язань… Не знаю, чи шпиталі спеціально бомбардують. Це знають ті, хто скидає бомби. Але я точно можу сказати, що нападів на медичні заклади дуже багато”, - заявив Лоукок.

Він повідомив присутнім свої відповіді на питання, які держави-члени, неурядові організації, що працюють у регіоні, лікарі шпиталів, сім’ї, які страждають через бойові дії, задають йому у зв’язку з ескалацією у Сирії останніх трьох тижнів.

“Хто скидає бомби на ці шпиталі? Я не можу сказати. Але щонайменше частина цих нападів, безсумнівно, організована людьми, які мають доступ до високотехнологічної зброї, включно з сучасними військово-повітряними силами і так званою "розумною" високоточною зброєю”, - заявив Лоукок, не називаючи Росії, але явно натякаючи на авіацію військ Асада та Російської Федерації.

На питання, чи використовується інформація щодо розташування шпиталів насправді для нападу на них, а не їхнього захисту, гуманітарний координатор ООН відповів, що це знов-таки питання до тих, хто скидає бомби, але “багато місць, які не мають військової цінності, не зазнавали нападів, у той час як шпиталі таких нападів зазнають”.

“Ми нині думаємо над тим, які висновки зробити з останніх подій відносно деконфліктних каналів, які включають інформацію щодо медичних закладів”, - наголосив він.

Лоукок зазначив, що він у розпачі і йому “невимовно шкода” батьків дітей, які тепер не знають, чи вести у разі проблем зі здоров’ям своїх дітей до шпиталів, чи безпечніше залишатися вдома і не надавати медичну допомогу.

Він нагадав присутнім, що генеральний секретар ООН давно застерігав від повномасштабних бойових дій у провінції Ідліб, оскільки це призведе до “гуманітарного жахіття, якого світ ще не бачив у ХХІ сторіччі”. Лоукок з жалем констатував, що попри попередження ООН, “найгірші очікування нині втілюються у реальність”.

Лоукок розповів про доставку ООН гуманітарної допомоги, їжі, наметів до сотень тисяч людей, проте попередив, що у разі повномасштабної ескалації бойових дій у регіоні “це знищить всі спроби надати допомогу”. “Ми нині несемося на всіх парах до втілення цього сценарію”, - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 6 травня генсек ООН повідомляв, що занепокоєний обстрілами цивільної інфраструктури в Сирії внаслідок нового сплеску насильства та закликає сторони дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

З квітня у Сирії триває масштабна військова кампанія сил Росії та режиму Асада у регіонах Хама та Ідліб, попри те, що ці території входять до “демілітаризованих зон”, про які президенти Туреччини та РФ домовилися 17 вересня минулого року.

За оцінками ООН, у зонах деескалації на північному заході країни нині мешкає 3 мільйони людей. Ще до початку ескалації, саме вони були найменш захищеним населенням у Сирії, зокрема 1 мільйон дітей, 1,3 мільйона переселенців, які приїхали до провінції з інших частин країни.

Читайте також: На Близькому Сході знову запахло війною

За останні три тижні, згідно з повідомленнями, які є у розпорядженні ООН, у Сирії були вбиті до 160 людей. Щонайменше 180 тисяч поповнили кількість внутрішньо переміщених осіб лише за три тижні. Дехто з них оселився у таборах для біженців, але близько 80 тисяч не мають куди піти і живуть у полях та під деревами.

Війна в Сирії почалася в березні 2011 року. За даними ООН, в ході конфлікту загинули понад 400 тисяч осіб, більше 10 мільйонів були змушені покинути свої домівки. 4,8 мільйона сирійців знайшли притулок за межами країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-