Берлін хоче повернути Росію до ПАРЄ

Берлін хоче повернути Росію до ПАРЄ

Укрінформ
Німеччина сподівається на відновлення повноцінної роботи Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи і має намір докласти зусиль до цього.

Про це завив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, вирушаючи в п'ятницю на міністерську зустріч Ради Європи в Гельсінкі, повідомляється на сайті німецького МЗС.

«Росія, найбільша держава-член, не платить свої внески протягом майже двох років, а її делегація в Парламентській асамблеї протягом багатьох років була відсутня. Такий стан справ не відповідає нашим інтересам, Росія належить до Ради Європи - з усіма правами і обов'язками, що випливають із цього», - заявив глава МЗС ФРН.

Він сподівається, що на цій зустрічі в Гельсінкі буде зроблено «рішучий крок» у цьому напрямку й закликав усіх до «дії».

Маас зазначив, що 70-річна історія Ради Європи дозволяє пишатися цим. Рада Європи є оплотом міжнародного права, зазначив політик. Підписання угоди з прав людини «від Владивостока до Лісабона» він назвав «унікальним досягненням». За словами Мааса, сьогодні 830 мільйонів людей можуть вимагати захисту і справедливості в Європейському суді з прав людини, і для багатьох правозахисників Рада Європи часто є останньою надією. Він розраховує на продовження ефективної роботи Ради Європи надалі.

Читайте також: Сьогодні Рада Європи може визначити, як повернути Росію в ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю, 17 травня, в Гельсінкі відбудеться засідання Комітету міністрів Ради Європи, на якому, як очікується, проросійське лобі затвердить рішення, яке може сприяти поверненню делегації РФ до Парламентської асамблеї Ради Європи без виконання зобов'язань перед організацією.

Росію було позбавлено права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у квітні 2014 року у відповідь на окупацію Криму й агресію проти України.

У червні 2017 року російська сторона вдалася до фінансового шантажу РЄ, припинивши платити внески в організацію.

Наразі в Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ у ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою цих внесків, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Україна виступає категорично проти зняття санкцій із РФ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що скасування Радою Європи вимог до Росії щодо виконання нею своїх зобов'язань як країни-члена може дати Україні підстави заявляти про відмову від дотримання Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-