Комітет міністрів РЄ може

Комітет міністрів РЄ може "протягнути" Росію на вибори нового генсека – джерело

Укрінформ
Деякі впливові країни у Комітеті міністрів Ради Європи (КМРЄ) мають сильні позиції, щоб забезпечити повернення російської делегації на сесію ПАРЄ у червні з метою участі у виборах нового генсека.

Про це власному кореспонденту Укрінформу у Страсбурзі розповіли у дипломатичних колах, наближених до підготовки річного засідання КМРЄ на рівні міністрів закордонних справ 16-17 травня у Гельсінкі.

"Проект рішення КМРЄ містить позицію, що Комітет закликає усі країни взяти участь у виборах нового генерального секретаря Ради Європи", - розповів дипломат.

У документі також пропонується підтримати пропозиції, спрямовані на нібито зміцнення координації, взаємодії та спільної відповідальності між статутними органами Ради Європи – КМРЄ і ПАРЄ у частині накладання санкцій на країни-члени. Як відзначається, ці рішення можуть забезпечити ускладнення запровадження санкцій проти російської делегації у ПАРЄ, а відтак і можливість її повернення до Асамблеї без виконання жодних зобов’язань у Раді Європи, продовження порушення міжнародного права, агресії проти України та окупації українських територій.

Слід відзначити, що можлива участь російської делегації у сесії ПАРЄ у червні також може розглядатися як порушення Статуту РЄ. Адже, за правилами, якщо країна не представила повноваження своєї делегації на першій сесії Асамблеї у січні, то вона виключається з роботи ПАРЄ на весь рік.

Водночас, рішення КМРЄ ще має затвердити у червні Парламентська асамблея.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що скасування Радою Європи вимог до Росії щодо виконання нею своїх зобов'язань як країни-члена може дати Україні підстави заявляти про відмову від дотримання Мінських угод.

16-17 травня у Гельсінкі відбудеться річне засідання КМРЄ на рівні міністрів закордонних справ країн-членів.

Читайте також: Країни, що повертають Росію у ПАРЄ, стають співучасниками підриву "Мінська" - Клімкін

Саме під час цієї зустрічі Комітет повинен ухвалити рішення про застосування – або ні – відповідних статей Статуту організації відносно Росії. Йдеться про можливе позбавлення РФ репрезентативних прав у Раді Європи, адже у червні минає два роки, як держава не виконує свої статутні зобов’язання, не сплачуючи внески до бюджету організації.

Російська сторона у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ після накладання на її делегацію санкцій у ПАРЄ у відповідь на окупацію Криму та агресію проти України. Відтоді Росія не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Водночас, слід розрізняти обмежувальні заходи Євросоюзу, які запроваджені проти Росії та прив'язані до повного виконання Мінських домовленостей, а також санкції, накладені на російську делегацію в ПАРЄ.

Вибори нового генсека Ради Європи пройдуть 25 червня на літній сесії Асамблеї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-