Вашингтон може зірвати ракетну угоду Москви й Анкари — Bild

Вашингтон може зірвати ракетну угоду Москви й Анкари — Bild

Укрінформ
Контракт на купівлю Туреччиною російських ракетних комплексів С-400, ймовірно, буде зірвано під тиском США.

Про це з посиланням на дипломатичні джерела повідомляє міжнародна версія німецького таблоїда Bild.

«Велику угоду між Росією і Туреччиною призупинено. Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган передумав», - йдеться в матеріалі.

Спочатку турецькі військові збиралися отримати першу поставку російських систем протиракетної оборони С-400 проти волі президента США Дональда Трампа. Однак криза ліри (турецька валюта - ред.) змусила Ердогана передумати.

Як раніше повідомлялося, Вашингтон на тлі непростих відносин з Анкарою пригрозив накласти санкції на Туреччину через проблеми з ПРО С-400. Зокрема, адміністрація президента Трампа призупинила поставку запчастин для винищувачів F-35 турецьких ВПС.

Видання додає, що не лише США стурбовані угодою між Ердоганом і Кремлем. Критика звучала і з боку Німеччини: «Ми хочемо, щоб Туреччина міцно трималася в західному альянсі, і тому ми дуже стурбовані купівлею С-400», - заявляв посол Німеччини в Анкарі Мартін Ердманн.

Важливим фактом тут є те, що Туреччина може стати першою державою-членом НАТО, яка буде покладатися на російські технології. Російська система ПРО в той же час вважається несумісною з системами НАТО.

Високопоставлений дипломат з Анкари заявив німецькому виданню, що економічна криза в Туреччині посилюється через агресивну зовнішню політику Ердогана. Погіршення економічної ситуації зірвало його плани, він змушений знову шукати прихильності президента США та інших партнерів по альянсу.

Читайте також: Трамп обговорив з Ердоганом закупівлю Туреччиною російських С-400

Сполучені Штати неодноразово виступали в ультимативній формі проти намірів Туреччини купити російські комплекси ПРО С-400. У Вашингтоні підкреслювали, що це скасує домовленості про продаж Анкарі надсучасних літаків F-35, оскільки російські комплекси можуть бути використані для збору польотних і тактичних даних про роботу сучасного американського озброєння.

Крім того, в Конгресі США заявили, що не виключають введення санкцій проти Туреччини в разі реалізації нею контракту з росіянами - як того вимагає "Акт протидії противникам Америки через санкції".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-