Екс-інформатора WikiLeaks Челсі Меннінг випустили з в'язниці в США

Екс-інформатора WikiLeaks Челсі Меннінг випустили з в'язниці в США

Укрінформ
Екс-аналітик військової розвідки США Челсі Меннінг вийшла з в'язниці на півночі штату Вірджинія після двомісячного ув'язнення, яке вона відбувала за відмову дати показання перед федеральним великим журі, що розслідує справу WikiLeaks.

Про це повідомляє The Guardian.

"Челсі Меннінг була звільнена з в'язниці після 62 днів позбавлення волі за відмову свідчити перед великим журі", - йдеться у повідомленні.

Однак, як зазначає видання, її звільнення може бути недовгим. За словами юристів Меннінг, ще до того, як вона вийшла на свободу, отримала нову повістку до суду, згідно з якою вона повинна постати перед новим великим журі 16 травня.

"Я можу без будь-яких коливань заявити, що ніщо не переконає мене свідчити перед цим чи іншим великим журі. Досі цей досвід доводить лише мою давню віру в те, що великі присяжні просто застарілі інструменти, які федеральний уряд використовує для переслідування та перешкоджання політичних опонентів і активістів у риболовних експедиціях", - заявила Меннінг раніше цього тижня.

Читайте також: Інформатор WikiLeaks після 7 років в'язниці балотується до Сенату США

Челсі Меннінг – у минулому Бредлі Едвард Меннінг, колишній аналітик розвідки армії США, який у 2010 році розмістив масив секретної інформації в мережі WikiLeaks. Тоді це спричинило скандал і суперечки щодо прозорості системи захисту національної безпеки США.

У травні 2010 року Командування кримінальних розслідувань армії США затримало Меннінга та висунуло низку звинувачень, у тому числі в причетності до шпигунства. Суд виніс вирок щодо ув'язнення на 35 років екс-аналітика американської розвідки. Однак у 2016 році президент Барак Обама у своєму помилуванні зменшив термін для Меннінг до шести років.

У травні 2017 року Челсі Меннінг, яка на той час уже проголосила про офіційну зміну статі, була звільнена.

Цього року, наприкінці січня, Меннінг отримала повістку до суду для свідчень перед присяжними в східному окрузі штату Вірджинія. Це той же суд, який недавно розглядав справу з обвинуваченнями проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, підкреслює ABC News.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-