У Росії заявляють про навмисне забруднення нафти на терміналі в Самарі

У Росії заявляють про навмисне забруднення нафти на терміналі в Самарі

Укрінформ
Забруднення нафти в нафтопроводі «Дружба», через яке Білорусь, Польща й Україна зупинили транзит російської нафти, було навмисним і сталося на приватному терміналі "СамараТрансНефти".

Про це заявила російська компанія «Транснефть», повідомляють російські ЗМІ.

За словами речника компанії Ігоря Дьоміна, силові відомства Росії порушили за фактом забруднення кримінальну справу і проводять в Самарі в офісах декількох приватних організацій слідчі дії на предмет визначення причетності до забруднення нафти.

«Перші результати свідчать, що забруднення було умисною дією», — зазначив Дьомін.

За його словами, вкидання хлорорганічних сполук здійснювалося через приватний термінал «СамараТрансНефть-терминал», який перебуває в стадії банкрутства, і куди надходила нафта від декількох малих виробників.

Читайте також: На російському заводі з виготовлення балістичних ракет спалахнула пожежа

Як повідомляв Укрінформ, АТ «Укртранснафта» пізно ввечері 25 квітня вимушено призупинило транзит нафти магістральним нафтопроводом «Мозир-Броди» (МН «Дружба»). Таке рішення компанія ухвалила, зокрема, керуючись угодою про надання послуг з транспортування нафти територією України. Відповідно до умов цього договору, Укртранснафта має право зупинити приймання російської нафти, якщо сировина не відповідає якісним показникам.

Іншою причиною призупинення транзиту була відмова європейських партнерів приймати нафту на приймально-здавальних дільницях «Будковце» (Словаччина) та «Фенешлітке» (Угорщина).

Читайте також: Укртранснафта призупинила транзит російської нафти через Білорусь

Перші повідомлення про неякісну нафту з нафтопроводу «Дружба» з'явилися 19 квітня від концерну «Білнафтохім». Він повідомляв про 10-25-разове перевищення допустимих показників частки органічних хлоридів. Російська «Транснафта» визнала відхилення в якості, а Міненерго РФ заявило, що проблеми мають «технічний характер». 22 квітня неякісна сировина досягла європейських і українських НПЗ.

26 квітня у Мінську завершились переговори операторів нафтотранспортної системи «Дружба» щодо відновлення роботи нафтогону. Представники РФ зобов’язалися відновити транзит якісної нафти по нафтогону з 3 травня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-