В ООН відбудуться тематичні заходи до роковин Чорнобильської катастрофи

В ООН відбудуться тематичні заходи до роковин Чорнобильської катастрофи

Укрінформ
У штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй 26 квітня заплановані тематичні заходи до 33-х роковин аварії на Чорнобильський атомній електростанції.

Про це розповів речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко у коментарі власному кореспондентові Укрінформу.

“Україна прагне максимально використати амбітні плани Організації у сфері реалізації цілей сталого розвитку, зокрема у контексті збереження актуальності чорнобильської проблематики на порядку денному ООН, а також адаптації наявного досвіду Чорнобиля до сучасних умов та програмних вимог Об’єднаних Націй”, - наголосив він.

Ніколенко розповів, що в ООН до 33-іх роковин Чорнобильської трагедії заплановані два заходи. Це зокрема, 28-ма міжнародна конференція з питань охорони здоров’я та навколишнього середовища, присвячена питанням Чорнобиля, темою якої є «Досягнення Цілей сталого розвитку. Чорнобиль-33». Вона організована спільно з неурядовою організацією "Світовий інформаційний трансфер", уточнив дипломат.

Другий захід, організований разом з Постійними представництвами Ірландії та Білорусі, буде присвяченийо пам’яті жертв аварії на Чорнобильській АЕС. За словами Ніколенка, у його рамкаїх відбудеться прем’єрний показ фрагментів фільму телекомпанії НВО про трагічні події весни 1986 року.

“Підхід Об’єднаних Націй до проблем Чорнобиля полягає у зосередженні основної уваги на поступовому переході від гуманітарної допомоги до підтримки соціально-економічного розвитку постраждалих територій”, - сказав Ніколенко.

Український дипломат додав, що з 1990 року Генеральною Асамблеєю ООН схвалюється резолюція “Зміцнення міжнародного співробітництва та координація зусиль у справі вивчення, пом’якшення та мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи”. З 1991 р. в рамках ООН діє Чорнобильський цільовий фонд ООН (United Nations Trust Fund for Chornobyl), що покликаний забезпечувати фінансову підтримку реалізації програм допомоги ООН.

Читайте також: Пам`ять жертв Чорнобильської катастрофи вшанували у Львові

Інституції ООН беруть активну участь у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи. Зокрема, ПРООН підтримала створення інформаційного центру на кордоні з зоною відчуження, який обслуговує понад 100 тисяч відвідувачів щорічно. ЮНЕП підтримала розширення використання Чорнобильської зони відчуження шляхом створення біосферного заповідника. МАГАТЕ протягом кількох років підтримує реалізацію проекту з виведення з експлуатації радіоактивних відходів на Чорнобильській АЕС. ВООЗ співпрацює з Національною академією медичних наук України та її різними організаціями, які надають медичну допомогу потерпілому від Чорнобиля населенню та працівникам Чорнобильської АЕС.

Як відомо, у ніч проти 26 квітня 1986 року внаслідок аварії на ЧАЕС відбувся потужний радіоактивний викид. Чорнобильська трагедія стала найстрашнішою техногенною катастрофою в історії ядерної енергетики.

Із зони забруднення були евакуйовані 317,9 тис. людей, радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. людей, насамперед ліквідатори аварії. Статус постраждалих мають 1,81 млн людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-