Кандидат на пост глави ЄК про Nord Stream 2: Не Путін має сидіти біля газового крана

Кандидат на пост глави ЄК про Nord Stream 2: Не Путін має сидіти біля газового крана

Укрінформ
Претендент на пост президента Європейської комісії Манфред Вебер переконаний, що у справі газопроводу Nord Stream 2 варто брати до уваги занепокоєння всіх країн ЄС, а також України та вирішувати питання загальним консенсусом.

Про це німецький політик заявив у п'ятницю в ефірі програми Morgenmagazin на телеканалі ZDF.

«Протягом багатьох років я говорив, що треба розглядати з огляду на залежності від Росії, чи дійсно є зростання у потребі (в нових трубах), чи треба шукати у світі інші ресурси, якими ми можемо задовольнити наші газові потреби», - сказав Вебер.

Він нагадав про прийняту нещодавно в ЄС нову газову доктрину, яку підтримав у тому числі й уряд ФРН, і пообіцяв уважно вивчити цей документ у разі обрання його на пост.

«Головним є те, що ми маємо вирішувати на європейському рівні, щоб у майбутньому такі проекти ухвалювалися в діалозі з нашими сусідами – з Данією, Польщею, країнами Балтії, яких це також стосується, але й із Україною», - підкреслив кандидат.

Читайте також: В уряді Німеччини підтвердили своє ставлення до проекту Nord Stream 2

Він зауважив, що повністю поважає позицію федерального уряду Німеччини, але намагається брати на себе загальноєвропейську відповідальність та поважати позиції інших гравців.

Вебер, який є кандидатом від консервативного блоку Німеччини, закликав також соціал-демократів дивитися на речі з більш європейської перспективи, незважаючи на те, що «обличчям проекту» є член СДПН, екс-канцлер Герхард Шрьодер.

Вебер підкреслив, що в будь-якому випадку російський Газпром повинен діяти в рамках європейських законів, і ще не має бути «особливих умов» для російських інвесторів. «Не Путін має сидіти біля газового крана та вирішувати, куди піде газ», - заявив політик. Він не вважає, що зупинення проекту може потягнути за собою компенсування витрат Газпрому за рахунок платників податків.

Як повідомлялося, кількома днями раніше Вебер в інтерв'ю польському ЗМІ пообіцяв, що в разі обрання його главою ЄС докладе зусиль для зупинення проекту. Це викликало незадоволення в лавах німецького уряду та його партнерів по партії.

Проект Nord Stream 2 передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини на додачу до "Північного потоку", який вже діє. Як передбачається, потужність другої гілки Nord Stream 2 становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2 через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками Nord Stream 2 є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім, у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-