Канада занепокоєна відмовою Росії заборонити “Новічок”

Канада занепокоєна відмовою Росії заборонити “Новічок”

Укрінформ
Опір Росії внесенню “Новічка” до переліку небезпечних речовин Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) викликає серйозне занепокоєння Канади.

Про це заявили у міністерстві закордонних справ Канади, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цього тижня Росія порушила міжнародний консенсус та завадила внесенню речовин класу хімічної зброї “Новічок” до переліку хімікатів, заборонених ОЗХЗ. Це сталося після зустрічі 14 січня 2019 року, на якій міжнародна спільнота була чітка і єдина у позиції, що ця зброя мусить бути заборонена. Канада дуже занепокоєна таким перешкоджанням Росії”, - повідомили в МЗС Канади.

У відомстві нагадали, що саме “Новічок” був використаний під час замаху на Юлію та Сергія Скрипалів рік тому і призвів до загибелі Дон Стерджес у липні 2018-го. “Ми та наші партнери й надалі підтримуватимемо роботу ОЗХЗ та притягуватимемо Росію до відповідальності за її гідне осуду використання хімічної зброї”, - наголосили в дипломатичному відомстві.

Нагадаємо, 14 січня ОЗХЗ повідомила, що додасть "Новічок" до списку заборонених речовин. Було схвалено відповідну пропозицію, подану США, Канадою і Нідерландами.

Читайте також: Росія не дає внести "Новічок" до списку заборонених хімікатів ОЗХЗ

Як повідомляв Укрінформ, 5 березня 2018 року колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію знайшли непритомними у британському Солсбері та госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною, яку згодом ідентифікували як нервово-паралітичний реагент "Новічок" російського походження.

30 червня "Новічком" отруїлися двоє людей у сусідньому місті Еймсбері. Мати трьох дітей Дон Стерджес померла, її партнер, 45-річний Чарлі Роулі вижив.

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, яких підозрюють у спробі замаху на Скрипалів. Британська розвідка встановила, що підозрювані - "Олександр Петров" (справжнє ім'я Олександр Мішкін) і "Руслан Боширов" (справжнє ім'я Анатолій Чепіга) - є офіцерами ГРУ. Пізніше розслідувачі The Insider і Bellingcat розповіли про третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів і опублікували фотографію співробітника ГРУ "Сергія Федотова", справжнє ім'я якого - Денис Сергєєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-