Лівія має шанс перезапустити політичний процес - генсек ООН

Лівія має шанс перезапустити політичний процес - генсек ООН

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що ситуація в Лівії надзвичайно небезпечна, але повернення до політичного діалогу все ще можливе.

Про це він заявив на брифінгу в ООН під час чергового засідання Ради безпеки щодо Лівії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Мого звернення і вимоги не проводити наступу та зупинити насильство не почули. Але якщо ми подивимося на ситуацію сьогодні, стає очевидним, що вона вже надзвичайно небезпечна. Ми мусимо зупинити те, що відбувається”, - наголосив Гутерреш.

Він розповів про свій нещодавній візит до Лівії, де зустрічався зі сторонами конфлікту, але поїхав, за його словами, з важким серцем та глибоким занепокоєнням.

Утім, генсек ООН переконаний: все ще є час зупинити насильство, усвідомивши, що військового вирішення конфлікту немає, та перезапустити політичний процес.

“Для мене очевидно, що ми мусимо нині перезапустити серйозний політичний діалог, перемовини. Однак також очевидно, що без повного припинення воєнних дій цього не відбудеться”, - пояснив Гутерреш.

Читайте також: В ООН засудили атаку на аеропорт Тріполі

Як повідомляв Укрінформ, лідер військових формувань, які базуються на сході Лівії, генерал Халіфа Хафтар оголосив про початок наступальної операції з метою встановлення контролю над столицею країни Тріполі.

Рада Безпеки ООН закликала війська самопроголошеної "Лівійської національної армії" генерала Хафтара припинити наступ. Його силам удалося захопити аеропорт Тріполі, однак невдовзі урядові війська Лівії звільнили летовище.

Бойові дії розгорнулися напередодні запланованих на 14-16 квітня переговорів про мирне врегулювання в Лівії під егідою ООН.

Фото AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-