Польща втратила €23 мільярди через

Польща втратила €23 мільярди через "газову голку" Росії

Укрінформ
Польща через газову залежність від Росії за 17 років втратила до 23 млрд євро.

Про це заявив уповноважений представник уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський під час Національного енергетичного саміту у Ґданську, повідомляє Польське радіо.

"Через залежність від монопольного постачальника газу, тобто Росії, Польща у 2001-2018 роках втратила від 50 до 100 мільярдів злотих (від понад 11,5 млрд до понад 23 млрд євро)", - йдеться у повідомленні.

Наїмський уточнив, що Польща має у своєму розпорядженні такі енергоресурси: вугілля, природний газ, в обмеженій кількості вітер, сонце і воду. На його переконання, завдання Польщі, у першу чергу, - це ефективне використання своїх ресурсів.

Як зазначається, нині триває розширення терміналу скрапленого газу у Свіноуйсьце, реалізуються проект Baltic Pipe, а також проект плавучого термінала скрапленого природного газу, який буде побудований у Ґданській судноверфі.

Читайте також: Газ за два роки здорожчав на 89% - Насалик

Baltic Pipe сполучить польську і данську газотранспортні системи, завдяки чому газ із норвезького шельфу надійде до Польщі. Будівництво цієї магістралі під водою має розпочатися у 2020 році, а з 1 жовтня 2022 року газопровід планується ввести в експлуатацію.

Після цього Польща вже не потребуватиме довгострокових контрактів з Росією щодо постачання палива.

Як відомо, 31 грудня 2022 року закінчується довгостроковий так званий Ямальський контракт на постачання до Польщі газу з Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-