Росія повинна виконувати обов'язки в ПАРЄ, а не шантажувати - МЗС Фінляндії

Росія повинна виконувати обов'язки в ПАРЄ, а не шантажувати - МЗС Фінляндії

Укрінформ
Росія повинна виконувати свої зобов'язання як член Ради Європи і ПАРЄ, а не шантажувати організацію несплатою внесків до бюджету.

На цьому наголосив головуючий у Комітеті міністрів РЄ міністр закордонних справ Фінляндії Тімо Соіні, відповідаючи у понеділок на запитання делегатів ПАРЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Рада Європи була і все ще перебуває у політичній, економічній та інституційній кризі. Ми добре знаємо коріння нинішньої політичної кризи. Ми повною мірою засуджуємо нелегальну анексію Криму Росією. Я вкотре наголошую на позиції Комітету міністрів відносно підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів», - заявив фінським міністр.

Головуючий у Комітеті міністрів РЄ відзначив, що Росія повинна сплачувати внески до бюджету, як це визначено статутом організації, а не вдаватися до фінансового шантажу.

«Усі країни-члени повинні мати рівні права і відповідальність. І фінське головування не має наміру робити жодних виключень із правил, які спільно нами схвалені», - наголосив Соіні.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок ПАРЄ підтримала проведення за терміновою процедурою дебатів з обговорення доповіді, ухвалення якої має за мету спростити процедуру знаття санкцій з російської делегації в Асамблеї.

Впливовим прибічником скасування санкцій проти російської делегації у ПАРЄ є генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. У своєму звіті про діяльність, оприлюдненому минулого тижня, генсек РЄ пропонує черговий сценарій з повернення Росії до ПАРЄ, яка вже декілька років не заявляє свою делегацію до Асамблеї та не платить внески до бюджету РЄ через санкції, уведені після початку військової агресії проти України та порушення Москвою статуту і принципів Ради Європи і міжнародного права загалом.

Читайте також: Проросійську доповідь у ПАРЄ суттєво змінили — Ар’єв

Як відомо, серед делегатів ПАРЄ діє потужне проросійське лобі, де особливу активність виявляють депутати від Німеччини.

Наприкінці травня Комітет міністрів Ради Європи розгляне питання про можливе позбавлення Росії репрезентативних прав в організації через несплату упродовж двох років членських внесків. На сьогодні борг РФ перед Радою Європи становить 32 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-