Зняття санкцій з Росії: ПАРЄ затвердила термінові дебати щодо спрощення процедури

Зняття санкцій з Росії: ПАРЄ затвердила термінові дебати щодо спрощення процедури

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи підтримала проведення за терміновою процедурою дебатів щодо доповіді, ухвалення якої має на меті спростити процедуру зняття санкцій з російської делегації в Асамблеї.

Внесення цього питання до порядку денного весняної сесії ПАРЄ, яка проходить 8-12 квітня у Страсбурзі, підтримали двома третинами голосів делегати Асамблеї, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Авторами доповіді "Роль і місія Парламентської асамблеї: головні виклики майбутнього" є проросійський сенатор з Нідерландів Тіні Кокс (представник політичної групи "Об’єднаних європейських лівих"), а також інший нідерландських делегат Март ван де Вен (представник Альянсу лібералів та демократів за Європу).

У доповіді, назва якої відображає проблематику щодо необхідності підвищення ефективності діяльності Ради Європи, реформування організації, пропонується змінити регламент, що дозволить спростити ухвалення рішення із зняття санкцій, запроваджених у ПАРЄ проти Росії.

Українська делегація в Асамблеї, а також значна кількість депутатів з інших країн, що представляють різні політичні групи, виступали проти розгляду доповіді на цій сесії за терміновою процедурою.

Зокрема, голова делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Володимир Ар'єв під час обговорення цього питання висловив здивування тим, що проект доповіді був підготовлений заздалегідь. Як наголосив народний депутат, це є безпрецедентним випадком в Асамблеї.

Натомість, президент ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є заявила, що така ситуація не є порушенням регламенту.

Читайте також: Кулеба застерігає ПАРЄ від скасування санкцій проти Росії

Як відомо, прибічником скасування санкцій проти російської делегації у ПАРЄ є генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. У своєму звіті про діяльність, оприлюдненому минулого тижня, генсек РЄ пропонує черговий сценарій з повернення Росії до ПАРЄ, яка вже декілька років не заявляє свою делегацію до Асамблеї та не сплачує внески до бюджету РЄ через санкції, запроваджені після початку військової агресії проти України та порушення Москвою статуту і принципів Ради Європи і міжнародного права загалом.

Серед делегатів ПАРЄ діє потужне проросійське лобі, де особливу активність виявляють депутати від Німеччини.

Наприкінці травня Комітет міністрів Ради Європи розгляне питання про можливе позбавлення Росії репрезентативних прав в організації через несплату упродовж двох років членських внесків. На сьогодні борг РФ перед Радою Європи становить 32 млн євро.

Фото: Ellen Wuibaux/Council of Europe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-