НАТО сьогодні є актуальнішим, ніж будь-коли, - МЗС Німеччини

НАТО сьогодні є актуальнішим, ніж будь-коли, - МЗС Німеччини

Укрінформ
НАТО важливіше сьогодні, в умовах агресивної політики Росії та суперечливих заяв американського президента, ніж будь-коли.

На цьому наголосив статс-секретар МЗС ФРН Нільс Аннен, виступаючи в четвер у Бундестазі з приводу 70-й річниці НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Разом з Європейським Союзом НАТО є основою для мирного співіснування в Європі, центральним форумом для вільного обміну через Атлантику. Ця роль важливіша, ніж будь-коли, через амбівалентне ставлення американського президента до НАТО», - заявив статс-секретар.

Дипломат нагадав, що для багатьох громадян на Заході, в тому числі в Німеччині, НАТО певним чином втратило важливість після закінчення Холодної війни: дехто вважав блок зайвим, інші - даністю. «Обидва бачення виявилися помилковими. Оскільки порядок, заснований на правилах, опинився під тиском, і дедалі агресивніша російська політика впливає на ситуацію в нашому сусідстві, багато хто визнає цінність Альянсу», - сказав Аннен.

Представник МЗС зазначив, що з 2014 року Альянс відновився, основна функція статті 5 знову вийшла на перший план, що було викликано не в останню чергу російською поведінкою. Росія відвернулася від кооперативного підходу (обмінів та співпраці у питаннях спільної безпеки з НАТО), вдавшись до анексії Криму в 2014 році в порушення міжнародного права і війни на сході України. Проте НАТО залишається готовим до розширення попередньої співпраці з РФ, але вирішальним для цього є те, щоб сама Росія була готова діяти відповідно. Поки ж що, окрім України, спостерігаються російське втручання в Сирії, кібератаки та таке інше, констатував Аннен.

Він резюмував, що Німеччина готова зробити більший внесок у спільну безпеку.

Читайте також: Усі держави НАТО погодилися збільшити видатки на оборону - Помпео

У ході дебатів у Бундестагу, втім, лунали не лише заяви подібного тону, але й такі, які заперечували потребу втягуватися в нову гонку озброєнь, й навіть заклики (від Лівої партії) відмовитися від співробітництва з НАТО та розпочати тісну оборонну співпрацю з Росією та під її проводом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-