НАТО готується до світу без

НАТО готується до світу без "ракетного договору" - Столтенберг

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс обговорив подальші дії для стримування Росії, якщо вона проігнорує заклики виконувати домовленості за Договором РСМД з метою збереження безпеки в Європі.

Про це він сказав під час прес-конференції у Вашингтоні, де проходить зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні вранці міністри закордонних справ союзних країн підтвердили, що Росія продовжує порушувати Договір РСМД шляхом розміщення дивізіонів з ракетами SSC-8 (за російською класифікацією 9М729 – ред.). Росія перетворює світ на більш небезпечне місце", - зауважив Столтенберг.

Він підкреслив, що Сполучені Штати та інші союзники намагалися вести переговори з РФ щодо цих ракет впродовж кількох років, починаючи з адміністрації президента Барака Обами.

"Ми всі погоджуємося, що саме Росія продовжує порушувати цей Договір, і сьогодні ми знову закликаємо її повернутися до повного й прозорого виконання Договору. Але час збігає, і НАТО готується до світу без ДРСМД", - наголосив глава Північноатлантичного Альянсу.

За його словами, міністри країн НАТО обговорили шлях для просування вперед, і які потенційні заходи потрібно задіяти, якщо Росія не повернеться до виконання домовленостей.

"Ми не будемо відповідати дзеркальними діями, як робить це Росія, ми будемо оцінювати й координувати наші дії, і ми не маємо намірів розгортати наземні пускові установки для ядерних ракет у Європі", - зазначив Столтенберг.

Читайте також: НАТО погодив пакет заходів на підтримку України у Чорному морі – Столтенберг

Але водночас, як підкреслив генсек, "НАТО продовжить нарощувати реальні й ефективні заходи щодо стримування та оборони". Він наголосив, що всі союзники "твердо віддані" принципам контролю над озброєнням та нерозповсюдження зброї масового знищення.

Продовження Росією порушень Договору РСМД є одним із підтверджень її дестабілізуючої поведінки, підкреслив глава Організації Північноатлантичного договору.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-