Путін шантажує Україну на €2,3 мільярда – BILD

Путін шантажує Україну на €2,3 мільярда – BILD

Укрінформ
Німецька сторона лукавить, коли говорить, що Москва збереже, як обіцяла Берліну, транзит газу українською територію після введення в експлуатацію Nord Stream 2.

Такого висновку дійшов кореспондент німецького таблоїду Bild Юліан Репке, до рук якого потрапив документ федерального Міністерства закордонних справ «для службового користування».

«Твердження федерального уряду про те, що Москва має гарантію поставок газу паралельно з Nord Stream 2, є відвертим помилковим твердженням», - розповів у розмові з виданням один дипломат.

У німецькому уряді постійно говорять про те, що президент РФ Володимир Путін пообіцяв канцлеру ФРН Ангелі Меркель в серпні минулого року безперервний транзит газу через Україну паралельно з експлуатацією Nord Stream 2, до завершення будівництва якого лишилося всього кілька місяців. У січні міністр закордонних справ Гайко Маас радів з того, що «президент Путін взяв на себе зобов'язання продовжити транзит природного газу через Україну».

Але конфіденційний документ МЗС ставить під серйозний сумнів заяви Меркель і Мааса, йдеться у статті. Автор посилається на переговори між Європейською комісією, Росією та Україною, під час яких Кремль назвав три умови для продовження транзиту газу через територію України: корегування Договору про транзит 2009 року, поступки з боку України в тому, що стосується виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду; припинення українських спроб забезпечити судовий розгляд в арбітражах третіх держав.

Те, що зовні виглядає нешкідливим, є насправді кричущим, адже Арбітражний суд Стокгольма засудив державний «Газпром» у березні 2018 року до €2,3 млрд  як відшкодування збитку «Нафтогазу України» за недоставлені обсяги газу. Відтоді Україна намагається повернути гроші від російського газового гіганта. Таким чином, Москва вимагає як передумову навіть ведення переговорів щодо перепідписання контракту про транзит, аби Київ відмовився від намагань повернути свої гроші. «Кажучи просто: Росія шантажує Україну на кілька мільярдів євро!» - пише автор, нагадуючи, що транзит російського газу дає ВНП України майже 3% доходів.

Тобто не існує і не може існувати жодних «обіцянок» щодо продовження транзиту.

Єврокомісія в цілому поділяє точку України щодо того, що не має  бути жодних «передумов». Брюссель направив Росії пропозицію щодо обсягів транзиту газу України до 2020 року. Обговорюються 60 млрд кубометрів гарантованого щорічно та 30 млрд можливих додаткових. Росія не відповіла на цей запит до сьогодні.

У відповідь на запит Bild МЗС визнало, що досі не було досягнуто домовленості про транзит газу через Україну з введенням в експлуатацію Nord Stream 2. З січня Росія взагалі блокує будь-які переговори.

Читайте також: Німеччина не бачить підстав для скасування санкцій проти РФ

Між тим, як повідомляє Укрінформ, у середу в Москві відбулися переговори глави Міненерго РФ Олександра Новака з міністром економіки та енергетики ФРН Петером Альтмайєром щодо реалізації проекту Nord Stream 2.

А 1 квітня «Газпром» відзвітував, що проклав по дну Балтійського моря вже 915 кілометрів труб, що становить близько 37% від загальної довжини газопроводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-