ЄС завершив підготовку до

ЄС завершив підготовку до "жорсткого" Brexit

Укрінформ
Європейський Союз завершив розробку запобіжних заходів та їх директивне оформлення напередодні 12 квітня – терміну, в який має відбутися формальний вихід Великої Британії з ЄС, якщо такий вихід відбудеться без погодженої двосторонньої угоди.

Повідомлення про це розміщено на сайті Європейської Комісії.

«Оскільки дедалі все більш ймовірно, що Велика Британія вийде з Європейського Союзу 12 квітня без угоди, Єврокомісія сьогодні завершила підготовку до такого сценарію… З грудня 2017 року було оприлюднено 19 попереджень в різних секторах економіки, прийнято 3 директивні комунікації Єврокомісії, зроблено 19 законодавчих пропозицій», - йдеться у повідомленні.

Згадані заходи були розроблені для вирішення вузьких секторальних, правових та адміністративних питань, що має зменшити збитки для економіки ЄС від ймовірного «неунормованого» виходу Великої Британії.

Зазначається, що ці заходи не здатні вирішити всі складнощі, які виникатимуть від неврегульованого виходу Великої Британії, вони жодним чином не призначені для того, щоб замінити собою угоду про вихід. Ці пропозиції є тимчасовими за своєю природою, обмеженими у масштабах та приймаються одноосібно Євросоюзом, без проведення додаткових переговорів із Великою Британією.

Зокрема, йдеться про продовження програми PEACE (Мир) для транскордонних зусиль з підтримання миру та економічної взаємодії між прикордонними кантонами Ірландії та Північної Ірландії, про продовження виконання бюджетних зобов’язань ЄС перед економічними суб’єктами Великобританії до кінця 2019 року, якщо ця країна також дотримуватиметься власних бюджетних зобов’язань. Подібна практика розповсюджується на такі сектори, як надання фінансових послуг, повітряне сполучення та безпека, організація автомобільного та залізничного сполучення, функціонування транспортних коридорів та організації доставки товарів, риболовства, освітніх програм в рамках Erasmus +, заходів боротьби з кліматичними змінами, забезпечення елементів соціального захисту та вирішення візових питань на принципах взаємності.

За сценарієм “no-deal” Великобританія стане для ЄС «третьою країною» без будь-якого перехідного періоду (який передбачено у погодженій угоді щодо Brexit). Будь-які законодавчі акти ЄС не будуть надалі застосовуватися в цій країні, що неминуче призведе до серйозних проблем для громадян та для ділових зв’язків.

За такого сценарію двосторонні відносини між ЄС і Великою Британією регулюватимуться загальним міжнародним законодавством, включаючи правила СОТ. ЄС буде зобов’язаний негайно застосувати правила і тарифи цієї організації на кордонах з Великобританією. Це включає перевірки та контроль у митних процедурах, стосовно санітарних та фітосанітарних стандартів та щодо відповідності товарної продукції нормам Євросоюзу. Незважаючи на запобіжні заходи, це неминуче призведе до суттєвих затримок товарів на кордонах.

Читайте також: Петицію проти Brexit вже підтримали 5 мільйонів британців

Водночас громадяни Великої Британії більше не вважатимуться громадянами Європейського Союзу і підлягатимуть додатковим перевіркам під час перетину європейського кордону.

Як вже повідомлялося, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей угоду під час саміту 21 березня просила Європейську Раду перенести термін виходу її країни з ЄС до 22 травня 2019 року, якщо британська Палата Представників ухвалить угоду Brexit до кінця березня поточного року. Якщо цього не відбудеться, Європейська Рада погодилася продовжити термін виходу до 12 квітня 2019 року. Ця дата є визначальною, адже до цього дня Велика Британія має прийняти рішення щодо участі або неучасті у європейських виборах, які заплановані вже у травні. Отже, до якщо британський парламент не зможе ухвалити Brexit, саме до 12 квітня уряд Великої Британії має визначитися щодо подальших дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-