Столтенберг: 29 союзників вже чітко заявили, що Грузія стане членом НАТО

Столтенберг: 29 союзників вже чітко заявили, що Грузія стане членом НАТО

Укрінформ
Кожна суверенна держава має право розв'язувати питання власного шляху та власної безпеки, і повага до такого рішення була й залишається фундаментальним принципом Північноатлантичного Альянсу.

Про це в понеділок у Тбілісі під час спільної прес-конференції, пряма аудіо-трансляція якої велася на офіційному сайті НАТО, з прем’єр-міністром Грузії Мамукою Бахтадзе заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Саме так керівник НАТО відповів на запитання журналістів щодо можливої реакції Росії на входження Грузії до НАТО.

«Для НАТО є абсолютно фундаментальним принцип, за яким кожна країна має право обирати власний шлях. Грузія є суверенною державою, вона має право обирати власний шлях, включаючи те, частиною яких зусиль з безпеки вона хоче стати. І не є лише правилом, якого дотримується НАТО. Це той принцип, з яким погодилися всі держави Європи. Навіть Росія, яка підписала та приєдналася до Гельсінського заключного акту та до багатьох інших документів, які чітко визначають, що будь-яка держава має право обирати власний шлях, включаючи те, чи хоче вона стати повноправним членом цього Альянсу», - зауважив Столтенберг.

Він наголосив, що насправді справою Грузії є вирішувати, чого хоче Грузія. І справа 29 союзників по НАТО вирішувати, коли вони будуть готовими прийняти країну як нового члена.

Читайте також: НАТО допомагає Грузії підготуватися до повного членства в Альянсі – Столтенберг

«Ніхто інший не має жодного слова у цьому процесі. Це є неприйнятним, коли великі держави вважають, що мають право вирішувати, що їхні сусіди можуть або не можуть робити», - сказав генеральний секретар НАТО.

«Тож це ваша справа і справа 29 союзників – вирішувати. 29 союзників вже чітко заявили, що Грузія стане членом НАТО. У цьому немає жодної провокації проти будь-кого, це реалізація права будь-якої суверенної держави - вирішувати, що робити. Для цього ви маєте провести реформи, і це саме те, що ми обговорювали сьогодні (з прем’єр-міністром Грузії)», - додав Столтенберг.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-