Стрілок з Крайстчерча їздив Європою місцями битв проти османів

Стрілок з Крайстчерча їздив Європою місцями битв проти османів

Дослідження
Укрінформ
Громадянин Австралії Брентон Таррант, який здійснив смертельні атаки на мечеті в новозеландському місті Крайстчерч, захоплювався хрестоносцями та відвідав низку східноєвропейських країн, де в середньовіччі сталися видатні битви проти турків-османів.

Про це повідомляє німецька дослідницька платформа T-online.de.

"Правоекстремістський вбивця з Крайстчерча проїхав по слідам середньовічних воєначальників, яких він вважав рятівниками Західного світу. У минулому році 28-річний протягом декількох тижнів відвідував віддалені райони Східної Європи, які були пов’язані із середньовічними воєначальниками турецьких війн. Також влада Туреччини розслідує, чому він тривалий час перебував і в їх країні", - йдеться у дослідженні, проведеному на основі аналізу фотографій з наразі недоступної сторінки Тарранта у Facebook.

Зазначається, що ця сторінка в соцмережі, з якої вбивця і вів пряму трансляцію розстрілу людей в новозеландській мечеті, декілька днів тому була заблокована, як і аккаут стрілка в Instagram. Тим не менше, в інтернет-архіві можна знайти фотографії з цієї сторінки щонайменше з 2016 року.

Читайте також: Парламент Австрії збереться обговорити візит терориста з Крайстчерча

Дослідники вказують на те, що фітнес-інструктор з Австралії активно подорожував і викладав фото відвіданих місць в соцмережу. Судячи з контенту сторінки, Таррант цікавився хрестоносцями, війнами проти Османської імперії, європейськими воєначальниками та полководцями тих часів.

Згідно з дослідженням, у 2016 році тоді ще 25-річний австралієць перебував у Туреччині, куди прибув з Ірану. На викладених в соцмережу фото, зокрема, видно Собор Святої Софії, який після захоплення турками у 1453 році Константинополя був перетворений на мечеть, нині ж використовується як музей.

Читайте також: Теракт у Новій Зеландії: прем'єр каже, що нападник планував й інші атаки

У 2018 році Таррант здійснив велику подорож країнами Європи, прибувши осінню 2018 року з Пакистану до Болгарії – "країни, яка перебувала під османським пануванням близько п’яти століть". Наразі болгарські органи влади виходять з того, що австралієць перебував у країні з 9 по 15 листопада та перевіряють усі його поїздки країною на автомобілі. На сторінці у Facebook викладено, зокрема, фото Собору Олександра Невського у Софії, "який нагадує про близько 20 тис. російських солдатів, які загинули під час звільнення Болгарії в російсько-турецькій війні 1877-1878", а також фотографії з інших міст та місць в Болгарії, пов’язаних з війнами проти турків-османів.

З Болгарії австралієць прилетів до Румунії, де також зробив низку фото з місць пов’язаних війнами проти Османської імперії.

Читайте також: Жертвою терориста з Нової Зеландії став відомий футболіст

Дослідники вказують на те, що на зброї терориста, який вбив півсотні невинних людей в Новій Зеландії, було нанесено багато написів, присвячених, головним чином, воєначальникам, які воювали проти турків-османів та назвам битв. Один з цих написів пов'язаний з Віднем – на магазині було нанесено ім’я коменданта Відня Ернста Рюдігера фон Штаремберга, який керував обороною міста від турок у 1683 році.

Втім, як стверджує T-online.de, Відень також був у списку місць, які відвідав Таррант. В австрійській столиці австралієць побував щонайменше два рази, у т.ч. і в грудні 2018 року відразу після відвідування Румунії. Зокрема, він відвідав військово-історичний музей, який має окреме експозицію, присвячену турецьким війнам, а також Національну бібліотеку в палаці Хофбург. Крім того, він очевидно відвідав й інші місця в Австрії, виклавши на сторінці в соцмережі фотографії з Каринтії, Зальцбургу, Інсбруку.

Читайте також: Спецслужби РП вивчають “польський слід” теракту у Новій Зеландії

Німецькі дослідники також звертають увагу на опубліковане фото замку Нойшванштайн, який знаходиться на півдні німецької Баварії неподалік кордону з Австрією, що, вочевидь, свідчить, що австралієць перебував і в Німеччині.

Відповідно до фотографій з "Фейсбуку" Тарранта, орієнтовно в час подорожі по Балканським країнам, він також відвідав і Францію, Португалію, Іспанію, Чехію, Словаччину та балтійські країни. В Польщі, зокрема, він сфотографував колишній будинок Тевтонського ордену та статую Яна Собеського – польського короля, який зробив вирішальний вклад у звільнення Відня у 1683 році від турецької облоги (ім’я Собеського було також написано на зброї, з якої стріляв терорист).

Як зазначають дослідники, за декілька днів до терористичних нападів на мечеті в Новій Зеландії дописи на сторінці австралійця різко змінюються: замість фотографій з подорожей він починає публікувати расистські меми, фотографії різних правих екстремістів-вбивць та вихваляючи хрестоносців малюнки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-