ЗМІ: у Чехії викрили групу російських хакерів - причетні дипломати РФ

ЗМІ: у Чехії викрили групу російських хакерів - причетні дипломати РФ

Укрінформ
Колишні громадяни РФ, які отримали чеське громадянство, а також діючі російські дипломати входили до хакерської мережі, яка діє в Чехії.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні чеського журналу Respekt під заголовком «Чеські громадяни на службі ФСБ», на яке посилається Радіо Прага.

«Група працювала під прикриттям двох приватних IT-компаній, проводячи хакерські операції з комп'ютерів компаній. Вони (комп'ютери), як стверджують джерела в журналі, були перевезені до Чеської Республіки автомобілями з російськими дипломатичними номерами», - йдеться у матеріалі.

Автор розслідування Ондржей Кундра також стверджує, що до російської шпигунської мережі входили росіяни, які отримали громадянство ЧР. Він пише, що, схоже, група, яка діє в Чеській Республіці, була частиною більшого міжнародного осередку, який координував свої атаки.

«Наша інформація і наші джерела кажуть, що це дійсно була якась міжнародна мережа зі схожими групами російських шпигунів, які базуються в країнах ЄС. Однак ми не знаємо, над якою конкретною операцією вони працювали», - зазначає автор розслідування, не називаючи своїх інформаторів.

За його словами, складність ситуації в тому, що чеська поліція не може просто вислати людей, які отримали громадянство республіки, без дійсно вагомих обвинувачень у вчиненні злочинної діяльності.

Чеська розвідка відмовилася коментувати отримані дані. Однак, питання про те, як російські громадяни отримують чеське громадянство, буде порушено на наступному засіданні Урядової ради у справах національних меншин. Обговорюватиметься питання про можливість посилення критеріїв надання громадянства іноземцям в цілому.

Respekt також нагадує про те, що в грудні минулого року президент ЧР Мілош Земан критично відгукнувся про бездоказове, на його думку, повідомлення чеської контррозвідки про присутність у країні великої кількості російських і китайських шпигунів. Критиці президента передувало ознайомлення з річним звітом Інформаційної служби безпеки, опублікованим 3 грудня, в якому дії Росії були названі «головною загрозою для безпеки країни».

Читайте також: Російські хакери активізувалися в українському кіберпросторі перед виборами

У відповідь на це керівник відомства Міхал Коуделка заявив, що за останні 5 років його служба попередила діяльність «десятків російських і китайських шпигунів, відмовивши їм в акредитації в Чеській Республіці або шляхом досягнення домовленості, що вони залишать країну «без зайвого шуму». За його словами, вдалося розбити, зокрема, розвідувальну мережу однієї з російських спецслужб, які діють на чеській території, і повністю паралізувати її діяльність.

З 1993 року громадянство ЧР було надано 4764 росіянам, в останні роки помітна тенденція до їх зростання. Загалом на кінець 2018 року в Чехії проживало 38 223 громадян Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-