Світ переживає момент історії, коли міжнародне право є важливим, як ніколи – Могерині

Світ переживає момент історії, коли міжнародне право є важливим, як ніколи – Могерині

Укрінформ
В часи, коли світ знову фрагментований між полюсами сили, людство переживає момент власної історії, коли дотримання міжнародного права у міждержавних відносинах є важливим, як ніколи раніше.

Про це у вівторок під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН наголосила Високий представник ЄС Федеріка Могерині.

Повний текст її виступу поширений на сайті Служби зовнішніх дій ЄС. 

«Це момент в історії людства, коли співпраця між державами та повага до правил, якими керується наша міжнародна система, є більш необхідними, ніж будь-коли раніше.  Адже концепція «глобального управління» ризикує бути заміненою старим законом «права сили». Ми маємо уникнути руйнації системи, побудованої на правилах», - наголосила Федеріка Могерині.

«Очевидне порушення фундаментальних принципів нашої міжнародної системи відбулося разом із нелегальною анексією Росією Кримського півострова та її поведінкою на Сході України. Ситуація в Криму також призвела до мілітаризації Азовського моря. Саме це трапляється, коли порушується міжнародне законодавство – напруга зростає, конфлікти поширюються. І ми всі програємо», - додала вона.

Читайте також: ЄС не хоче згортати підтримку громадянського суспільства Росії

Федеріка Могерині нагадала, що ЄС продовжує розглядати Росію як важливого співрозмовника, з яким відбувається спільна робота відразу по кількох напрямках – від Ірану до Арктики.

«Разом з цим, і це не таємниця, ми глибоко занепокоєні певною поведінкою, і не лише в Україні, але й у Солсбері та із шпіонажем навколо OPCW (Організація із заборони хімічної зброї). Ми також висловили серйозну тривогу щодо виконання Росією Договору INF (ДРМСД). Ми маємо працювати над тим, щоб зберегти Договір, працювати з Росією, щоб вона повернулася до його повного виконання. Європа не є учасницею цієї угоди, але надзвичайно зацікавлена в її існуванні», - наголосила Високий представник ЄС.

Вона підкреслила також, що глобальна архітектура з роззброєння та нерозповсюдження зброї масового знищення зараз піддається питанням, як ніколи раніше, і ця обставина є одним із найбільших парадоксів сучасності.

«Внаслідок того що «стримування вже недостатньо для того, щоб запобігти війні, відбулася фрагментація центрів сили у сьогоднішньому світі. Нова гонитва озброєнь, - і ядерних озброєнь, особливо, - може лише перетворити світ на менш безпечне місце, і ніколи – на більш безпечне. Наша колективна безпека вимагає міцної багатосторонньої архітектури нерозповсюдження та роззброєння», - додала Могерині.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-